Etiske dilemmaer i 2015

Hvordan bevarer vi vores menneskelighed?

Vi står overfor voldsomme udfordringer, hvor risikoen for medmenneskelighed forsvinder, skriver Torben Mogensen, lægelig direktør på Hvidovre Hospital Foto: JENS NOERGAARD LARSEN

Den største etiske udfordring i 2015 er, hvordan vi bevarer vores menneskelighed, mener hospitalsdirektør Torben Mogensen fra Hvidovre Hospital

Hvad bliver det største etiske dilemma i 2015? Det spørgsmål har Kristeligt Dagblad bedt alle medlemmer af Etikpanelet om at svare på. Her svarer Torben Mogensen, lægelig direktør på Hvidovre Hospital

Vi står i 2015 over for mange etiske udfordringer, som presser sig på. Lad mig blot nævne aktiv dødshjælp, brug af rugemødre, og hvordan vi skaffer donorer til organtransplantation.

Den største etiske udfordring er dog efter min mening: Hvordan bevarer vi vores menneskelighed?

Vi står overfor voldsomme udfordringer, hvor risikoen for medmenneskelighed forsvinder. Lad mig nævne behandlingen af mennesker på overførselsindkomst. Vi har politikere, der mener, man skal have dårlig samvittighed, fordi man får hjælp fra samfundet.

Samtidig bliver f.eks. de arbejdsløse medborgere betegnet som en gruppe, og ikke som enkelt individer. 

Man siger aldrig "de arbejdsløse mennesker", men kun "de arbejdsløse". Derved har man fjernet det menneskelig fra gruppen.

Flygtningeproblemerne er dog også massive. Her har vi også en tendens til at generalisere. Vi betragter ikke en flygtning på flugt som et medmenneske på flugt. De fleste betragter det heldigvis som en katastrofe, når der drukner medmennesker i Middelhavet, men jeg synes at ane, at der er flere, der mener, at det ikke kan være vores problem. At vi ikke skal hjælpe mennesker i fare for at drukne.

Der er også et ledende folketingsmedlem, der har foreslået, at man skal i fængsel for at hjælpe illegale medmennesker. Det opfatter jeg som at miste sin menneskelighed.

Tænk, hvis det bliver strafbart at hjælpe et menneske med behov. Er det, fordi vi har frataget dette menneske sin menneske status? Vi kan ikke i Danmark løse verdens flygtningeproblemer, men hvis vi ikke sammen i EU fælles kan finde en løsning, risikerer vi at miste vores menneskelighed. Det tror jeg ikke vi har råd til.

Vi kan ikke lade Italien og Grækenland løse problemerne selv. Kun hvis vi løfter i flok, kan vi håbe på en løsning. Alternativet er skræmmende. 

Har du et spørgsmål til Etikpanelet? Stil det her