Debat

Gitte Seeberg: Landbrugets lobbyister har for meget magt

Lobbyister i Miljø- og Fødevareministeriet har alt for meget at sige, mener Gitte Seeberg, der er generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden. Det er skadeligt, at de vægter erhverv fremfor natur, skriver hun i dagens debatindlæg. Foto: Ulrik Jantzen/Scanpix

Lobbyarbejde har ikke et godt ry, og det er der mange grunde til. En af dem er, at lobbyister arbejder for at sætte deres egne interesser forrest, skriver Gitte Seeberg, der er generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden og medlem af Etikpanelet

Lobbyisme. De fleste har en fornemmelse af, at lobbyisme er til for det værre. En ulv i fåreklæder. At lobbyister kun vil fremme deres egne interesser (hvilket de jo også vil), og at det er noget slemt noget, når lobbyister får for meget magt.

Vi kender alle til det faktum, at ”slyngel-erhverv” som tobaksindustrien og olieselskaberne har store og magtfulde lobbyer, der sørger for, at de usunde cigaretter stadig bliver produceret og købt, og at bilerne stadig oser af benzin.

Det er lobbyistgrupper som disse, der forsinker sunde og grønne tiltag som forbud mod cigaretter og masseproduktion af elbiler. Lobbyisterne beskytter de uanede mængder af milliarder, der er på spil for tobaks- og olieindustrien, hvis det sunde og grønne vinder.

Lobbyisme er ikke altid djævlens værk. Det kan tvært imod være med til at styrke demokratiet, at de, der bliver berørt af en ændring, har mulighed for at yde indflydelse, inden ændringen sker.

WWF, Verdensnaturfonden, er selv et eksempel på en lobbyvirksomhed. Vi havde i den grad gang i lobbyismen under det sidste store klimatopmøde i Paris sidste år. Her arbejdede vi for at få så ambitiøs og bindende aftale om reducering af CO2-udslip som overhovedet muligt.

Nu har BT netop afsløret, at landbrugets lobbyister er en meget stærk lobbygruppe i Danmark. BT har nemlig via en aktindsigt vist, at Miljø- og Fødevareministeriet har skrevet en del af deres natur- og landbrugspolitik direkte af fra lobbyorganisationen Bæredygtigt Landbrug.

Organisationen er ikke grøn og går heller ikke ind for bæredygtigt landbrug i samme grad, som de går ind for konventionelt landbrug, der har gode erhvervsforhold til landmændene som deres førsteprioritet.

Om det er godt eller skidt, afhænger som altid af de øjne, der ser. Fra mit perspektiv er det skadeligt, at den danske landbrugslobby, der vægter erhverv frem for natur, har så direkte indflydelse på den førte politik i Miljø- og Fødevareministeriet.

I Danmark har vi efterhånden 30 års tradition for at tage hensyn til vores drikkevand og natur, når vi laver regler for landbruget. Det ser ud til at smuldre nu, hvor landbrugets lobbyister efter min mening har fået alt for meget at sige. Lobbyisterne har fået for meget magt.

En pensioneret biolog fra Miljøministeriet er citeret i BT for at sige, at de nye regler for landbruget har en negativ indflydelse på naturen. Det er meget trist. Og ikke mindst meget alvorligt.

Vi skal have den lange linse på, når vi fører landbrugspolitik i Danmark. Det er ikke bare én eller tre generationer, der skal drikke vand fra hanen i Danmark, opleve naturen i åer og vandløb eller spise gode sunde fødevare fra danske marker. Det er mange generationer efter os – det er vores oldebørn og forhåbentligt også længere ud i fremtiden, end vi lige kan forestille os.

Derfor kan vi ikke være andet bekendt end at gøre landbrugslobbyisternes job så hårdt som overhovedet muligt. Lobbyister er godt for nogle ting, men rigtig skidt, hvis de får magten. Og det er, hvad jeg er bange for, er ved at ske for landbrugslobbyisterne i Miljø- og Fødevareministeriet.

Gitte Seeberg er generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden og tidligere medlem af Folketinget for Det Konservative Folkeparti. Derudover er hun medlem af Kristeligt Dagblads Etikpanel.