ETIKPANELET: Husk de unge efter valget

unge, uddannelse, skole, ungdom Foto: colourbox.com

Det er stærkt bekymrende, at man i 2020-pakken har haft meget stort fokus på efterløn og generationerne over 60 år, når det er de unge, der er fremtidens råstof. Det mener livsstilsekspert og medlem af etikpanelet Christine Feldthaus

Vi står naturligvis over for mange store udfordringer de kommende år også med en ny regering. Problemerne er jo de samme, uanset om det er rød eller blå blok, der sidder ved styrepinden. Nye beregninger viser, at vi i dag står over for en situation, hvor 49 procent af danskerne forsørger 51 procent af danskerne. Den balance er ikke sund, og der er ikke umiddelbart udsigt til at tallene ændrer sig i de kommende år.

I min optik vil vi være nødt til at sætte stort fokus på de unge. Det er dem, der skal overtage efter de midaldrende og ældre. Det er fremtidens råstof og her er det stærkt bekymrende, at man i 2020-pakken har haft meget stort fokus på efterløn og generationerne over 60 år.

LÆS OGSÅ:
Uddannelse er vigtigere end økonomi

I øjeblikket efterlader vi tusindvis af unge uden en uddannelse, en praktikplads og udsigt til arbejde. De henvises til arbejdsløshedsunderstøttelse og kontanthjælp, inden de overhovedet har startet voksenlivet. I dag får hver femte unge menneske ikke en uddannelse, der rækker ud over folkeskolen. På erhvervsskolerne dropper 50 procent af de unge ud, inden de er færdige, dels på grund af manglende boglige færdigheder, dels på grund af mangel på praktikpladser. I gymnasierne kan vi konstatere, at der flere steder er tale om, at nogle elever har op imod 20 procent fravær.

Den seneste Pisa-undersøgelse viser, at gabet mellem piger og drenge er øget med 18 point på læseskalaen. Forstået således, at vores danske drenge halter bagefter på uddannelsesområdet. Og set i et perspektiv, hvor efterspørgslen efter ufaglærte, arbejdsdrenge og gårdkarle er stærkt faldende, er det en stærkt bekymrende udvikling.

Så mens mange har travlt med segmentet plus-alderen altså dem, som skal til at nyde deres otium synes jeg, at vi har en meget stor etisk udfordring med at få skabt en meningsfuld start på voksenlivet for de mange unge mennesker, som lige nu efterlades på offentlig forsørgelse og med udsigt til, at der ikke er brug for dem.

Vi bør sætte ind nu og sikre, at vi kan skabe et jobmarked og nogle nye progressive veje til uddannelse, som samler op på de unge, der af den ene eller anden grund ikke passer ind. Det kan blive både en menneskelig og en samfundstragedie.

Personligt håber jeg, at vi ser en regering, der efter valget vil lægge sig i selen for at løse denne alvorlige udfordring og tænke længere end deres egen regeringsperiode. Vi kan ikke være andet bekendt.

Christine Feldthaus er livsstilsekspert og medlem af etikpanelet på internetsiden etik.dk