Er det etisk i orden, at læger gør grin med patienter?

Det er uetisk at tale nedladende om personer, man har et professionelt forhold til. Også selvom personen ikke hører det, skriver medlem af Etikpanelet, Torben Mogensen. Modelfoto

En fagperson oplever, at læger bruger humor omkring patienter på en upassende måde og spørger Etikpanelet, om det er i orden

Sådan lyder spørgsmålet fra læseren

Hej Etikpanel 

Jeg sidder på en tværprofessionel konference på en lægeklinik og oplever, at humor bliver brugt omkring patienter på en upassende måde. Under behandlingskonferencer laver faggrupper grin med, at patienter har en vis tro, f.eks. Jehova - idet de griner og siger, at "at det er måske sygdommen".

Er dette ikke etisk ukorrekt, og hvilket etisk problem er dette til?

Her svarer Torben Mogensen, lægelig direktør på Hvidovre Hospital og medlem af Etikpanelet

Kære læser
 
Du har helt ret. Det er uetisk at tale nedladende om personer, man har et professionelt forhold til. Også selvom personen ikke hører det.

Det er uetisk af flere grunde. For det første viser det manglende respekt, som kan få indflydelse på behandlingen. Det er desværre sådan, at et menneskes fordomme mere eller mindre bevidst smitter af på ens handlinger. Vi ser desværre, at overvægtige eller mennesker med alkoholproblemer får dårlig behandling i sundhedsvæsnet.

For det andet tror jeg, at en arbejdsmiljø hvor man taler nedladende om andre ikke er godt. Jeg tror, at den nedladende tone hurtigt kan ramme en kollega. Kort og godt fører til mobning. Helt galt går det hvis personen hører det. Det er meget sårende og kan nedbryde tilliden til behandlerne og behandlingen.

Når det er sagt, kommer man som behandler ud for mange pudsige situationer som det kan være svært ikke at trække på smilebåndet af. Det sker der ikke noget ved, bare det sker med respekt.

Kort og godt. At være professionel betyder at man kan håndtere alle mennesker med respekt. Det er almindelig etik.

Med venlig hilsen Torben Mogensen

Har du også et spørgsmål til Etikpanelet? Stil det her