Overvågning er en daglig udfordring

Trine Bramsen, Socialdemokratiet. Foto: Steen Brogaard

Folketingsmedlem Trine Bramsen (S) er menneskerets- og retsordfører

Hvad er det største etiske problem i dag?

Den største udfordring er den teknologiske udvikling, der går så stærkt, at vi i mange tilfælde først når til de etiske diskussioner, når en ny teknologi er taget i anvendelse. Et eksempel er overvågningen af ældre med gps, muligheden for at overvåge børn i skovbørnehaver og de avancerede babyalarmer, som gør det muligt at overvåge spædbarnet fra en skærm i stedet for fysisk at være i rummet.

LÆS OGSÅ: Bør vi altid hjælpe en medborger i nød?

Synes du, etiske spørgsmål fylder nok i den offentlige debat?

Ja. Som folketingspolitiker oplever jeg, at der kommer en etisk vinkel på mange af de politiske spørgsmål, jeg skal forholde mig til. Vi lever i et samfund, hvor der genereres mere viden, og dermed bliver vi også bedre til at få øje på de eventuelle etiske gråzoner, som kan følge med et tiltag.

Hvornår stod du sidst i et etisk dilemma?

Det gjorde jeg for fem minutter siden, hvor jeg skulle forholde mig til et politisk spørgsmål om øget brug af tvangsbortadoption på baggrund af et forslag fra Venstres borgmesterkandidat Jane Jegind i Odense Kommune. Skal man fratage børn retten til deres biologiske forældre, fordi vi ved, at børn af kriminelle oftere ender i kriminalitet? For mig tæller argumentet om barnets ret til at kende sine biologiske forældre tungest, selv om det er et problem, at så mange børn af kriminelle selv ender som kriminelle. I vores retssystem gælder et princip om, at man er renset, når man har afsonet sin straf. Hvis vi gjorde tvangsbortadoption af kriminelle børn mulig, ville det svare til at idømme kriminelle forældre og deres børn en straf på livstid.

Hvad er den største etiske udfordring, du har mødt?

Det er spørgsmålet om overvågning, som jeg har haft meget tæt på som retsordfører. Hvornår må man overvåge folks færden på internettet? Det er et spørgsmål, jeg næsten dagligt står med, når vi skal finde balancen mellem individets retssikkerhed på den ene side og den generelle sikkerhed, som eksempelvis terrorbeskyttelse, på den anden side. Der er borgere, som bliver utrygge, fordi der er mange myter om overvågning, og vi har brug for mere oplysning på området.