For meget disciplin i socialpolitik

Majbrit Berlau er formand for Dansk Socialrådgiverforening. – Foto: Nils Lund Pedersen.

Hvis man taler etik, betragtes man som en flyvsk debattør

Hvad er det største etiske problem i dag?

Hvis jeg skal forholde mig til den verden, der er min, så er det, at disciplinerings- og styringsredskaberne i det offentlige slet ikke rummer etik. Som socialrådgiver har man meget lidt rum for etiske overvejelser, men etik burde være lige så vigtigt som budgetter og styring i arbejdet med mennesker.

LÆS OGSÅ: Rettigheder går forud for etik

Synes du, etiske problemer fylder nok i den etiske debat?

Etik opleves ikke som et væsentligt spørgsmål i den offentlige debat inden for det sociale område, og hvis man forsøger at se på et lovforslag eller en udvikling i et etisk lys, betragtes man som en lidt flyvsk debattør. Hvis man bringer etik på banen, har de andre svært ved at forholde sig til det. Det er et kæmpe problem.

Hvornår stod du selv sidst i et etisk dilemma?

Det tror jeg, at jeg gør oftere, end jeg selv gør mig det klart. Jeg har en hverdag med 120 kilometer i timen, som ikke giver tid til etiske refleksioner, så jeg er ikke så bevidst om det, hver gang jeg er i et etisk dilemma.

Hvad er den største etiske udfordring, du har mødt?

Fra mit professionelle virke var det, da jeg som socialrådgiver i en kommune arbejdede med mennesker på starthjælp. At komme ud til en familie, hvor barnet står i udslidte sommersko i november, og hvor man ved, at familien sandsynligvis ikke har råd til mad sidst på måneden. Der kommer man som socialrådgiver under et krydspres. Man får lyst til at træde ud af den professionelle rolle og gøre noget personligt, men det kan man ikke, og man skal samtidig følge loven og være loyal over for den. Nu er starthjælpen afskaffet, men jeg vil mene, at det er det samme pres, de kommunale socialrådgivere kommer under med den nye ungeydelse, der er så lav, at den er at sammenligne med starthjælpen.