Jeg foretrækker selv at tage ansvar for mit helbred

Pisa's læseundersøgelse placerer danske folkeskoleelevers læsefærdigheder på en 18.plads ud af de 33 OECD-lande, som indgår i undersøgelsen. Foto: Leif Tuxen.

MED AFSTEMNING De seneste seks år har it-advokat Martin von Haller Grønbæk holdt hånd i hanke med sit helbred ved at gøre brug af en lang række selvmålings-værktøjer. Det giver ham som diabetiker tryghed i hverdagen

Når Martin von Haller Grønbæk vågner om morgenen i hjemmet i København, begynder han dagen med at træde op på badevægten. Data om ikke alene hans vægt, men også fedtprocent, bliver automatisk overført til et program, så han kan følge med i udviklingen fra sin mobiltelefon eller computer. Han kontrollerer også, hvor godt han egentlig har sovet, hvornår han faldt i søvn, og hvor mange gange han har vendt sig i løbet af natten. For en god nattesøvn er, som han selv siger, særdeles vigtig for velværet.

LÆS OGSÅ: Kan sundhed og velvære måles med mobilen?

Herefter går Martin von Haller på arbejde med en skridttæller siddende i bæltet. På den måde kan han i løbet af dagen se, om hans aktivitetsniveau er passende, eller der er behov for at lægge ekstra motion ind senere. Og til tider tjekker han også lige blodtryk og hjertepuls.

På den måde måler jeg faktisk på mig selv, fra jeg står op, til jeg går i seng, siger han.

For Martin von Haller Grønbæk er selvmåler af hjertet. Ligesom et stigende antal danskere, der gør brug af de mange muligheder for at måle og registrere deres sundhedsmæssige tilstand via sensorer og mobiltelefoner. Han har de seneste seks år gjort brug af så godt som alle de selvmålingsværktøjer, han har kunnet få fingrene i, til at registrere og følge sin sundhed og ikke mindst sit aktivitetsniveau.

At Martin von Haller Grønbæk som flere og flere andre er hoppet med på it- og sundhedsbølgen skyldes ikke alene, at han arbejder som it-advokat og derfor har en faglig interesse i at følge markedets udvikling. Det er også en naturlig følge af, at Martin von Haller Grønbæk for 10 år siden fik konstateret diabetes i kølvandet på en mindre blodprop i hjertet.

Den kroniske sygdom vil jeg gerne selv tage ansvar for. Det vil jeg langt hellere end at overlade det til en læge, der ofte ser tiden an for længe. Det har helt klart forbedret min fysik, at jeg er begyndte at registrere min tilstand, for det er ekstremt motiverende for mig at se, hvilken effekt det har, og sammenligne mig med andre, fortæller han.

Siden den nu 50-årige advokat begyndte at dyrke sin interesse for selvmåling, er hans sundhed ifølge de registrerede data aldrig gået tilbage. Og derfor kunne han for nylig bruge dataene som argument over for sin læge, da de diskuterede mængden af Martin von Haller Grønbæks medicin.

Jeg kunne jo trygt sige til ham, at jeg holder øje med, om noget ændrer sig. Men så længe mine tal ligger godt og stabilt, og jeg kontrollerer dem fast, er der ingen problemer. Det har medført, at jeg ikke behøver tage medicin i samme omfang længere, hvilket jo er rart, siger han og forsikrer, at hvis hans blodtryk steg i en periode, ville han udskrive en statistik over det og søge læge med det samme.

Martin von Haller Grønbæks interesse for selvmåling er så stor, at han har været med til at oprette en dansk afdeling af netværket Quantified Self, hvor andre med samme inter-esse mødes og udveksler erfaringer med nye teknologiske måleværktøjer. De tager sågar til konferencer udenlands og møder andre entusiaster.

Og selvom Martin von Haller Grønbæk er opmærksom på, at de mange muligheder for indsigt i kroppens tilstand kan give unødige bekymringer, mener han ikke, det er noget, der tynger ham.

Men det er klart, at jeg tænker over, at hvis jeg for eksempel ikke er så aktiv, som jeg gerne vil være, så er det min egen skyld. På den måde har jeg ansvaret for mine egne valg, siger han og tilføjer, at det også er nødvendigt i en tid, hvor ressourcerne i det offentlige er knappe.

Jeg tror, at vi som borgere bliver nødt til at engagere os mere i vores eget helbred. Ellers slår pengene ikke til. Jeg bruger de her muligheder præventivt, så jeg kan reagere og gå til lægen, hvis skaden er sket, og generelt leve sundere.

Derfor glæder Martin von Haller Grønbæk sig også til nogle af de nye selvmålingsværktøjer, der kommer på markedet dette forår. Ét vil gøre det muligt for ham at følge hjerterytme, temperatur og svedmængde på samme tid. Et andet kan registrere hans data under vand. Og e tredje vil kunne sammenholde effekten af bevægelserne mellem hans arme og ben.

Der dukker hele tiden noget nyt og spændende op, jeg må prøve.