Fravalgte kræftbehandling til udviklingshæmmet moster

39-årige Sophie Hæstorp Andersen blev den 1. januar formand for landets største region. – Foto: .

Den netop tiltrådte formand for Region Hovedstaden, Sophie Hæstorp Andersen (S), mener, at vores største etiske dilemma i dag er ulighed i sundhedsvæsenet. Alle bør have lige adgang til sundhedsvæsenet uanset baggrund

Hvad er det største etiske problem i dag?

Vi har stadig stor ulighed i sundhedsvæsenet på trods af den rigdom, vi har i Danmark. At komme igennem det danske sundhedsvæsen og ud på den anden side er ikke blevet lettere for patienterne med al den specialisering, vi har fået. Og slet ikke hvis man har en kort uddannelse eller ikke har stærke pårørende. Det er ubegribeligt, at man ikke får lige god behandling, hvis man får en kræftdiagnose, uanset hvilken baggrund man kommer med. Men vi har ikke knækket koden endnu for, hvad der skal til. Det synes jeg er et etisk dilemma. I min verden betaler vi allesammen skat, og skal derfor have adgang til lige god behandling.

Synes du, etiske spørgsmål fylder nok i den offentlige debat?

Jeg synes, de fylder ganske meget, men det er ikke altid, de eksplicit bliver benævnt som etiske dilemmaer. Men der er også nogle etiske dilemmaer, vi ikke taler om eller forsøger at finde løsninger på. For eksempel at vi ved, at multiresistente bakterier bliver en del af vores fremtid, men vi gør ikke nok for at forholde os til det. Vi ved, at helt almindelige sygdomme vil slå mennesker ihjel; alligevel kan vi ikke blive enige om, hvad der skal gøres internationalt både i forhold til fødevareindustri og behandling for at forebygge, at vi kommer derhen.

Hvornår stod du sidst i et etisk dilemma?

For et år siden døde min moster af kræft i bugspytkirtlen. Hun var udviklingshæmmet, og det etiske dilemma, vores familie stod over for, var, at da hun skulle undersøges, for at lægerne kunne finde ud af, hvad hun fejlede, kunne vi se, at sundhedssystemet ikke kunne håndtere en person, der var udviklingshæmmet. I sidste ende betød det, at vi fravalgte behandling, fordi vi vidste, at hun ikke ville kunne forstå eller klare det, fordi hun var handicappet. Systemet var ikke gearet til at håndtere et menneske, som var tilbagestående. Og det dilemma synes jeg ikke, vi taler om.

Hvad er den største etiske udfordring, du har mødt?

Jeg har mødt mange, men en af mine største etiske udfordringer, var, da jeg i 10 år kæmpede for, at vi skulle række hånden ud til mennesker på gadeplan, som ofte endte livet med en overdosis eller fik mange skader. Jeg syntes, det var et dilemma, at man accepterede, at mennesker, som åbenlyst har brug for lægebehandling og for at få reduceret skader, ikke fik hjælp, og at man ikke var villig til at række hånden ud imod dem fra det etablerede system, fordi de var misbrugere.