Dukke sælges på intim-barbering og shopping

Dukke til 10-12-årige har intimbarbering og flirten med drenge som fritidsinteresser. Trist signal, lyder det fra Børnerådets formand

Barbie har fået en ny veninde. Hun hedder Clawdeen Wolf, en 15-årig teenager, der også er halvt varulv, og har intimbarbering samt flirten med drenge som foretrukne fritidsinteresser.

Dukken forklarer på sin egen profil på Mattels hjemmeside, at intimbarbering og voksbehandlinger er et fuldtidsjob, men det er en pris man må betale, hvis man vil være skræmmende smuk.

På sin profil skriver hun også, at hendes yndlingsaktivitet består i at flirte med drenge og shoppe.

Den kropsbevidste plastikdukke vækker nu bekymring hos Børnerådet, ikke mindst fordi målgruppen for figuren er de ti til 12-årige piger.

Børnene bliver introduceret for, at det er forkert at have hår, og at man i stedet skal vokse sig og fjerne det, og om man er varulv eller ej, så synes jeg det er et trist signal at sende, siger Lisbeth Zornig Andersen, Børnerådets formand.

Dukken med den lårkorte kjole er en del af legetøjsserien Monster High fra producenten bag Barbie, og skal være med til at tage kampen op mod de smaltaljede og populære Bratz-dukker fra firmaet MGA Entertainment.

Formanden for Børnerådet mener, at årsagen til at Mattel har valgt en målgruppe blandt de blot ti til 12-årige skyldes, at piger over den alder ikke længere leger med dukker.

Producenterne er med til at presse pigerne til at modnes hurtigere end tidligere ved at indikere nogle teenage- og voksenaktiviteter, som de ti til 12-årige piger burde holdes fri for så længe som muligt, siger Lisbeth Zornig Andersen, og uddyber:

Samfundets krav til pigers udseende, og spørgsmålet omkring behåring eller ej, det skal tidsnok komme til dem.

Børnene skal dog ikke skamme sig, hvis de efter den næste tur i legetøjsbutikken ender med at købe vampyrdukken med de mange voksbehandlinger, siger Lisbeth Zornig Andersen:

Det er ikke børnenes skyld, de reflekterer bare det samfund, som de er en del af. Den ekstreme kropsfiksering, som vi voksne er med til at præsentere for dem, afspejles blot i børnenes leg.