Donorbørn leder efter søskende og fædre

Nogle få klik på computeren, og man er godt i gang med at efterlyse sin biologiske far på nettet eller den mand, der donerede sæd til ens børn. På den amerikanske hjemmeside Donor Sibling Registry søger flere end 20.000 personer i øjeblikket efter hinanden. -

Stadig flere børn skabt ved hjælp af en anonym sæddonor prøver at opspore deres ukendte far. Direktør for sædbank kalder det umoralsk og advarer om, at det kan underminere hele donorsystemet

Nogle få klik på computeren, og man er godt i gang med at efterlyse sin biologiske far på nettet eller den mand, der donerede sæd til ens børn.

På den amerikanske hjemmeside Donor Sibling Registry søger flere end 20.000 personer i øjeblikket efter hinanden. Typisk er der tale om forældre, der har fået et barn med donorsæd og nu leder efter andre børn, der har fået sæd fra den samme donor og dermed genetisk er halvsøskende. Andre er voksne donorbørn, der leder efter deres donorfar og en del af efterlysningerne kommer fra Danmark.

Det er en meget uheldig udvikling og et internationalt samfundsproblem. Det betyder, at vi er nødt til at tage vores forholdsregler og anonymisere donorerne yderligere, siger Ole Schou, der er direktør for verdens største sædbank, Cryos i Århus.

På den amerikanske hjemmeside bruger man typisk donorens nummer til at efterlyse ham eller eventuelle halvsøskende. Derfor er Cryos nu holdt op med at oplyse donorerne om deres nummer så hvis de bliver efterlyst, ved de ikke, det er dem, der søges efter.

Det er ærgerligt, for tendensen går jo ellers på, at modtagerne gerne vil have mange oplysninger om udseende, baggrund og uddannelse, men nu er vi i stedet nødt til at gå den anden vej og gøre det hele mere tåget, siger Ole Schou.

En af dem, der søger sin far, er 14-årige Ina Rosdal fra Skagen. Hendes far var netop donor hos Cryos, og hun har kun hans donornummer.

Jeg synes, det er mærkeligt, at vi donorbørn står helt uden rettigheder i modsætning til adoptivbørn, der kan spore deres biologiske forældre. Jeg synes, det er trist, at loven er indrettet sådan, at muligheden for at spore mit genetiske ophav er taget fra mig, siger hun, der gerne vil vide, hvordan hendes biologiske far ser ud. og hvad der optager ham.

Eftersøgningstjenester, der arbejder med at spore slægtninge, typisk bortadopterede, forudser, at der fremover venter store udfordringer, når donorbørnene i større stil vil søge deres genetiske fædre. Hos Netdetektiverne har man allerede fået den første henvendelse og måtte opgive.

Vi prøvede på alle måder, men der var ikke noget at gøre. Sådan nogle sager kan ikke opklares. Jeg tror, der vil komme flere, der har behov for at se et billede af deres far eller høre om hans temperament. Men den mulighed er de afskåret fra, siger projektleder Kim Henrik Larsen.

Det mener Michael Loft Nielsen også. Han er formand for Foreningen donorbørn og forældre.

Man kan godt forestille sig, at der kommer flere sager om nogle år, hvor en del børn vil søge deres donorfædre, siger han.

Men det skal børnene og navnlig deres sociale forældre holde sig fra, siger Ole Schou fra Cryos.

Det er umoralsk, at kvinder, der i sin tid er gået med til en anonym donor, begynder at efterlyse ham. Hvad børnene angår, er man nødt til at sige til dem, at det handicap må de leve med. Det er vilkåret for, at de overhovedet er her.

Hvert år kommer omkring 400 danske børn til verden i kraft af sæd fra en anonym donor.

dahl-hansen@kristeligt-dagblad.dk