Det er dybest set hjernevask

Filosofiprofessor Lars-Henrik Schmidt, Aarhus Universitet. – Foto: .

Nudging er skjult formynderi, mener filosofiprofessor

Hvad mener du, nudging går ud på?

Nudging kan man vel oversætte med at nøde det handler om at nøde folk til at gøre noget, de instinktivt er imod. Det er en form for adfærdskorrektion, hvor staten får folk til at gøre det, den gerne vil have dem til.

Nudgingeksperter mener, at det handler om at få folk til at gøre det, de selv gerne vil. For eksempel at holde op med at ryge.

LÆS OGSÅ: Kommuner kritiseres for at puffe til borgerne

Det er noget sludder. Vi vil jo det, som alle gerne vil, ellers får vi staten og hinanden på nakken. I gamle dage straffede man folk, men i dag har vi mere raffinerede måder, hvorpå vi kan få folk til at ændre adfærd. Hvis vi koger begrebet helt ned til en Maggi-terning, så er det socialteknologi i en mere glamourøs indpakning. Man kan også kalde det en slags formynderi, bortset fra at formynderiet gerne vil give sig selv til kende. I nudging er afsenderen og hensigten skjult.

Men hvad er problemet ved at opdrage lidt på folk?

Problemet er, at ingen siger, det er det, nudging går ud på. Hverken de nødede eller dem, der nøder, tænker, at de gør noget fordækt, fordi der ingen straf er forbundet med det. Alle er glade, men ingen fortæller om motivet. Alt det, man i gamle dage kunne forvente, at folk gjorde helt af sig selv, for eksempel at lade være med at smide deres skrald på gaden, har vi i dag brug for alverdens intuitive designelementer for at kunne holde dem fra. Nudging er ikke nødvendigvis dårligt, men det er problematisk, at vi ikke er klar over den historiske baggrund: Vi er altid blevet reguleret, og reguleringen bliver ikke mindre af, at den er givet med en kærlig hånd.

Hvorfor tror du, nudging vinder indpas i kommunerne netop nu?

Fordi man kan spare mange penge på det. Og så tror jeg, at individualismen har nået sit maksimale udsving. I takt med krisen tænker kommunerne, at de bliver nødt til at få borgerne til at spille sammen, hvis ikke det hele skal gå nedenom og hjem.

En del af nudging går ud på at spille på det ubevidste. Er det manipulation?

Ja. Hvis du påvirker folk til at gøre noget ubevidst, så er det dybest set hjernevask. Teknikken tager fat i nogle meget dybe spor i vores hjerner, som man kan bruge til at få folk til at gøre noget. Spørgsmålet bliver så: til hvad? Den gode sags tjeneste kan være mange ting. Lige nu ser vi for eksempel rygning som et problem. Men hvis alle nu holdt op med at ryge, blev vi måske så sunde, at der blev for mange ældre. Så har vi et nyt problem. Og så er det spændende at se, hvordan man vil nudge folk til ikke at blive så gamle.

Hvad bør vi gøre i stedet?

Det ville være bedre, om vi begyndte at se hinanden som generøse mennesker, der har et overskud at dele ud af. Måske kræver verden i dag så meget af os, at vi som mennesker har svært ved at leve op til det. Men vi er ikke blevet dårligere mennesker på den måde, at vi ikke kan gøre vores bedste.