Dødssyg fange vil begå assisteret selvmord

En 35-årig italiensk fange, der lider af en livstruende kræftsygdom, har bedt landets præsident, Giorgio Napolitano, om hjælp til at begå assisteret selvmord, skriver Susanne Utzon fra Italien. Foto: Iris

35-årig indsat har bedt den italienske præsident, Giorgio Napolitano, om hjælp til at tage livet af sig

En 35-årig italiensk fange, der lider af en livstruende kræftsygdom, har bedt landets præsident, Giorgio Napolitano, om hjælp til at begå assisteret selvmord.

Vincenzo di Sarno er idømt 16 års fængsel for et drab, begået i et slagsmål. Han har afsonet op mod fem år af straffen. Han har kræft i rygmarven, og ifølge hans advokat Camillo Autieri er han så syg, at han næsten ikke kan bevæge sig omkring.

Sygdommen er nu så fremskreden, at den påvirker hans nervesystem, siger advokaten.

Han har tabt sig meget. Han vejede 115 kilo, da han kom i fængsel, og nu vejer han 53 kilo, fortæller Maria Cacace, den 35-åriges mor.

LÆS OGSÅ: Vi skal ikke have assisteret selvmord eller aktiv dødshjælp i Danmark

Vincenzo di Sarno afsoner i det berygtede Poggioreale- fængsel i Napoli. Han har tidligere været igennem to operationer, men blev tilsyneladende opgivet og sat tilbage i en celle. Ifølge moderen kan han ikke få den nødvendige behandling i fængslet. Hun håber stadig, at sønnen kan behandles og helbredes uden for fængslets mure.

Da Giorgio Napolitano for nogle måneder siden besøgte Poggioreale, mødte han Vincenzo di Sarno og hørte om hans sag. Vincenzo di Sarno har tidligere søgt om at blive benådet eller at få straffen suspenderet for at komme i behandling uden for fængselssystemet, men uden held. Efter præsidentens besøg skrev han så i stedet direkte til ham og bad om hjælp ikke til at blive benådet, men for at få lov til at dø.

Ærede Præsident, jeg sender Dem denne appel, står der i brevet, hvor han skriver, at han er på det yderste, både fysisk og mentalt og gerne vil have lov til at dø.

De kan vælge, om det skal være ved hjælp af en sprøjte eller måske ved at sende mig til en klinik i Schweiz, skriver han.

En domstol afviste for nylig at suspendere hans straf og beordrede i stedet, at han igen skulle indlægges på fængslets hospitalsafdeling. Men der har han ifølge moderen bare fået det værre. Og nu har Giorgio Napolitano bedt om at få hans sag hastebehandlet med henblik på benådning.

Jeg er lykkelig, og hvis jeg stod foran Napolitano, ville jeg kysse hans hænder, sagde Vincenzo di Sarnos mor, da nyheden kom.

Jeg håber ikke, at det er for sent for min søn.

Justitsminister Anna Canciellieri sagde i fredags, at sagen er exceptionel. Hun erklærede, at ministeriet har gjort, hvad der var muligt. Ansøgningen om at få straffen suspenderet har været for en dommer, og ministeriet har overvåget hans helbredstilstand.

Sagen har vakt opsigt i det katolske Italien, hvor selvmord traditionelt fordømmes. Samtidig har der for nylig været en lignende sag. En 34-årig narkoman, der også afsonede en straf i Poggioreale-fængslet og klagede over at være syg og kastede blod op, døde i november, efter at han forgæves havde forsøgt at blive behandlet.

Forholdene i de italienske fængsler er generelt så dårlige, at Italien har fået flere påbud fra den europæiske menneskerettighedsdomstol om at forbedre vilkårene for de indsatte.