Bare præsten kunne holde mund!

50-årige Synnøve Søe har netop udgivet kærligheds-romanen ”Bjerget, havet, huset”. – Foto: .

50-årige Synnøve Søe har netop udgivet kærlighedsromanen "Bjerget, havet, huset". Hun svarer her på, hvad hun mener er tidens største etiske udfordring

Etisk udfordring

Hvad er det største etiske problem i dag?

Der bliver krævet utrolig meget af vores unge mennesker, men der bliver ikke krævet de rigtige ting. For mig handler etik om at vælge, og jeg synes, unge tvinges ud i valg, som ikke er gode for dem. De får et forvrænget virkelighedsbillede af alt det porno, der er i det offentlige rum. Nu er alting blevet så seksualiseret, at sex næsten er kedeligt bare i sig selv. Jeg var selv meget udfordrende klædt i min ungdom, og det fortryder jeg i dag. Jeg har været en dårlig rollemodel. Det ligger i tiden, at unge skal have prøvet at drikke sig så fulde, at de blev syge, have taget stoffer og haft sex på alle mulige vanvittige måder. Og det er enormt svært at sige nej, for så er man bagud eller mærkelig.

LÆS OGSÅ: Vores diskussioner handler trods alt kun om bagateller

Jeg tror, min egen og yngre generationer har været for dårlige til at vise unge en smuk solopgang eller tage dem med ud i naturen. Vi lader dem i stedet spille computer i otte timer, fordi så kan vi få ro til det, vi selv sidder med. Det er svært at hjælpe børn med at træffe rigtige valg, når vi selv har valgt mere eller mindre forkert.

Hvornår stod du sidst i et etisk dilemma?

"Da jeg for fem år siden meldte mig ud af folkekirken. Det spørgsmål havde plaget mig i en hel del år. Jeg har altid gået meget i kirke. Derfor var det et etisk dilemma for mig, fordi jeg rigtig gerne vil være med i et trosfællesskab, men jeg kunne ikke holde ud at være der. Jeg er ikke stoppet med at tro. Men præsternes prædikener sagde mig ikke længere noget. Måske fordi jeg var blevet forrået, eller de var for lidt engageret. Jeg synes i hvert fald, der var for lidt blod og tårer i deres prædikener. Jeg er meget glad for liturgien og elsker, hvordan man skal rejse og sætte sig, får velsignelsen, synger salmer og hører præ- og postludium hvis så bare præsten kunne holde sin mund!.

Hvad er den største etiske udfordring, du har mødt?

"At føde min søn. Fordi jeg skal lære ham om etik og moral. Den største opgave, et menneske kan få, er at lægge grundstenene i et andet menneskes liv. Det er en stor etisk udfordring. Og hvordan får man sit barn til at elske Jesus? Han har ofte været med i kirke, og vi har altid bedt aftenbøn. Det er et etisk spørgsmål og dilemma for mig, om jeg har gjort nok for, at han kan se, at Gud er en far og hjælper, som han kan komme til med alt. Man kan tage udgangspunkt i De Ti Bud og lære dem ikke at stjæle og så videre, men det er min daglige etiske udfordring at gøre min søn til et vidunderligt menneske.