Abortprotest vækker opsigt - og kritik

Organisationen "Retten til Liv" har opstillet 16000 hvide kors ved motorvejen ved Hedensted, som protest mod abortloven. Se flere billeder fra marken ved at bladre i billedserien Foto: Nils Rosenvold Denmark

MED BILLEDSERIE: Foreningen Retten til liv opsatte i weekenden 16.000 kors på en mark i Hedensted for at markere antallet af danske provokerede aborter om året

Det er i år 40 år siden, at den frie abort blev vedtaget i Danmark. Men der er ikke meget at fejre, mener foreningen Retten til liv, der i lørdags opsatte 16.000 kors på en mark i Hedensted for at markere, at et tilsvarende antal liv hvert år går tabt på grund af provokerede aborter i Danmark.

Det er ikke tilfældigt, at foreningen har valgt at opstille korsene klos op af motorvejen mellem Vejle og Horsens. For her når synet af de mange hvide kors ud til rigtig mange. Og den nyoprettede korsmark, der næsten kan ligne en afdeling af de store soldaterkirkegårde i Frankrig, er også blevet bemærket af både bilister, medier og politikere.

Formanden for Sex og Samfund har kaldt korsmarken for smagløs. På Facebook skriver beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S), at hun synes det er langt ude, at der i dag opsættes hvide kors langs vejene. Fri abort er en del af ethvert frit samfund. Fri os fra de bedrevidende moralske kvababbelser.

LÆS OGSÅ: Sene aborter skal ikke slås ihjel først

Den kommentar har foreningen dog allerede reageret på ved at lægge en video på Youtube med et modsvar til ministeren. Her forklarer landssekretær for Retten til liv Ellen Højlund Wibe, at korsmarken er skabt for at sætte fokus på de ufødte børn, som den fri abort ikke tænker på:

Abort er at standse et bankende hjerte. Abort er at standse et liv, der allerede er blevet til. Vi har deponeret vores etik og moral i en lovgivning, som ingen tager personligt ansvar for. Derfor rejser vi denne her korsmark for at få den enkelte til at tage stilling, siger hun.

Journalist og forfatter Iben Thranholm bakkede både op om initiativet gennem en kronik i Politiken og ved at møde frem i lørdags. Og hun peger i den lille video på, at videnskaben siden 1973 har påvist, at et foster ikke bare er en del af moderens krop, men har sin egen unikke personlige dna fra undfangelsen.

Argumentet om, at kvinden skal have ret til at bestemme over egen krop er ikke længere gyldigt, fordi videnskaben har påvist, at et foster helt fra begyndelsen er et selvstændigt individ, sagde Iben Thranholm med tusindvis af hvide kors bag sig.

Det er endnu uvist, om Retten til liv har ret til at skabe korsmarken. Ifølge radiokanalen P4 Trekanten undersøger Vejdirektoratet i øjeblikket, om der er tale om ulovlig propaganda.

”Abort er at standse et bankende hjerte,” siger landssekretær for Retten til liv Ellen Højlund Wibe, der forklarer, at korsmarken er skabt for at sætte fokus på de ufødte børn, som ”den fri abort” ikke tænker på. – Foto: Nils Rosenvold.
Flere billeder af de 16000 hvide kors ved motorvejen ved Hedensted Foto: Nils Rosenvold Denmark
Flere billeder af de 16000 hvide kors ved motorvejen ved Hedensted Foto: Nils Rosenvold Denmark
Flere billeder af de 16000 hvide kors ved motorvejen ved Hedensted Foto: Nils Rosenvold Denmark
16.000 kors på en marken ved aftentide Foto: Bo Amstrup Demotix Denmark