Nye gentest viser, om dit barn er god til fodbold

Vi er fulde af genetiske koder, og forskellige udbydere har succes med at sælge tests, som angiveligt viser, hvilket potentiale vi indeholder. Men etikken omkring selv-diagnosticering er udfordret, mener eksperter. – Illustration: Ole Munk.

Nye genetiske undersøgelser kan fortælle forældre, hvilke sportsgrene deres børn har evner for, men når vi begynder at læse i generne, præger det også vores forventninger til børnene, advarer formand for Det Etiske Råd

Bør man satse på sprint eller langdistanceløb? Og vil ens barn egne sig bedst til tennis eller svømning? Det er blevet nemt, billigt og populært at undersøge sit genetiske potentiale for alt muligt.

Til gengæld er det tvivlsomt, hvad man kan få ud af private dna-prøver. Det gælder både de billige tests, man kan købe på nettet og selv foretage derhjemme, og de dyrere prøver, som sendes ind til et laboratorium og kun sælges i forbindelse med rådgivning, vurderer flere eksperter.

Formand for Det Etiske Råd Gorm Greisen, der også er klinisk professor og overlæge på Rigshospitalet, kalder markedet for selv-diagnosticering for det vilde vesten.

”For det første skal man huske på, at ens gener ikke er private. Hvis man beslutter at teste sig selv for et eller andet, vil resultatet også gælde ens nærmeste familie. Og hvor meget har de lyst til at vide?”, siger han med sigte til de prøver, som angiveligt viser, hvilke sygdomme man er disponeret for at få.

Men også når det drejer sig om de mere ”underholdende” gentests, der for eksempel viser ens egne eller ens børns potentiale inden for sport, skal man tænke sig godt om.

”Med hensyn til børn og deres muligheder inden for sport, kunne man på den ene side sige, at det er da bare at komme i gang. Man vil jo gerne have, at ens børn har det rigtige afsæt og gerne hjælpe dem til at vælge det, der falder dem nemt. På den anden side ligger der i al diagnostik kimen til at se forskel og diskriminere,” siger Gorm Greisen.