Læserne er uenige: Skal ældre betale for socialt samvær eller ej

Et nystartet firma fra Fredericia sælger socialt samvær til ældre - det koster 300 kroner for én time. Foto: Iris

Ældre i Fredericia kan nu købe sig til en times hyggesnak. Men kan relationer købes for penge? Det har Kristeligt Dagblads læsere forskellige holdninger til

Ældre i Fredericia kan nu købe sig til en times hyggesnak. Et nystartet firma er nemlig begyndt at sælge socialt samvær til ældre. Det skrev Kristeligt Dagblad i går.

Men er det i orden at tage penge for at drikke kaffe med ældre?

Læserne er uenige og debatterer livligt emnet på Kristeligt Dagblads Facebook-side:
 
”Jeg ved, at det betyder rigtig meget for min besøgsværtinde, at jeg er frivillig besøgsven og er der fordi jeg har lyst til at dele min tid med hende. Frivilligt arbejde er ulønnet - ikke fordi det intet er værd, men fordi det er uvurderligt. Jeg håber virkelig, at flere vil dele et par timer ind imellem med ældre/ensomme/syge, så et firma som dette ikke vil være nødvendigt!”
Karina Hoppenworth 

”Selvfølgelig er det i orden. Ellers skulle det jo generelt være forbudt at være psykolog, terapeut eller coach - de taler med folk for, at give deres børn mad på bordet.”
Irene Lykke Fisker 

”Som frivillig besøgsven kan jeg kun sige, det ikke er okay at tage penge for at hygge sig sammen. Det er ydmygende for de ældre mennesker at skulle betale for samvær. Idéen med det hele er, at det er hyggeligt for begge parter og ikke kun et job for den ene. Jeg får lige så meget ud af det som min ældre kammerat, der er slet ikke, som mange tror, tale om, at jeg gør hende en tjeneste. At tage betaling for samværet vil skabe en ubalance i forholdet, som fuldstændig ødelægger idéen.”
Bitten Sevel Henriksen 

”Det er dybt uetisk og ligner "verdens ældste erhverv". Problemet er, at der virkelig er et behov og derfor eksisterer muligheden. Jeg ser det som et alvorligt symptom og får klump i halsen over, at der ikke er større sammenhold i familierne i vores samfund. Måske kunne vi lære noget af indvandrere, der har større tradition for at dyrke familien og dens muligheder konstruktivt.”
Dorte Sandberg 

”Nærvær har ikke noget med penge at gøre. Mange ældre har ikke råd til at købe en samtale. Frivillige der besøger medmennesker der er alene, kommer fordi de vil deres medmennesker det godt - ikke for pengenes skyld. Nutidens menneskesyn er kommet på en meget trist glidebane.”
Jytte Kristensen 

”Det er trist, hvis det er den sidste udvej for at komme ensomhed til livs.”
Kirsten Pedersen 

”Tidligere var der plads til det sociale i den kommunale hjælp, der blev bl.a. visiteret gåture og indkøb. Efterhånden er alt dette skåret helt ind til benet. De pårørende har selv jobs og fritidsinteresser, så deres tid er også knap. Når der er et behov, der ikke dækkes via netværk eller det offentlige, må det være ok at firma starter det op. I øvrigt er en kop kaffe og snak ikke ensbetydende med, at der ikke udføres et livsbekræftende stykke arbejde.”
Lilli Iversen Leth 

”Det er ligeså meget i orden, som det er at sende vores børn i institution for at få nærvær. Det handler om, at vi fravælger et liv, hvor vi selv som familie og forældre kan opfylde behovene hos vores nærmeste.”
Catrine Louise Nøhr 

”At tage penge for socialt samvær hører vel groft sagt ind under gråzone prostitution.”
Tinnah Sara Cristel Solear

Kommentarerne er alle hentet på Kristeligt Dagblads Facebook-side. Du kan selv deltage i debatten her.