Facebooks etiske retningslinjer lækket

Facebook grundlægger Mark Zuckerberg. Foto: Noah Berger/AP/Ritzau

Det er i orden at livestreame, mens man skader sig selv på Facebook, men dødstrusler mod den amerikanske præsident bliver fjernet

Lækkede, interne manualer fra Facebook viser, hvordan det sociale medie modererer opslag og kommentarer om alt fra hævnporno, vold, sex og terrorisme. Ja, der er sågar retningslinjer for, hvordan mediet håndterer kannibalisme.

Retningslinjer viser, hvilke store etiske dilemmaer, det sociale medie står med. På den ene side skal Facebook forholde sig til krænkende og ulovligt indhold – på den anden kan virksomheden blive kritiseret for censur.

Sådan lyder det fra den digitale rådgiver Astrid Haug.

Hun vurderer, at Facebook er nødt til at have nogle retningslinjer, når selskabet skal moderere sit indhold.

”Det er Det Etiske Råds diskussioner gange hundredtusinder. Facebook har to milliarder brugere på verdensplan, og stort set alt bliver diskuteret. Det er alle universets store og små spørgsmål, som Facebook skal prøve at gøre sig til herre over. Det er en rigtig vanskelig opgave,” siger hun.

Det er avisen The Guardian, der i søndags skrev om de lækkede manualer, som skal guide de ansatte hos Facebook, der overvåger debatten og sletter indhold.

Manualerne afslører blandt andet, at voldelige videoer ikke nødvendigvis slettes, mens billeder med digital kunst, der viser nøgenhed, bliver.

Ifølge Astrid Haug kan der være en konflikt mellem, hvordan danskere og amerikanske Facebook oplever disse emner. ”Typisk er vi i Danmark mere åbne over for åben hud, mens der i USA kan være en større tolerance over for grov tale, som vi i Danmark ikke kan forstå,” siger den digitale rådgiver.

De lækkede instrukser viser desuden, at det er i orden at livestreame selvskade. Facebook forklarer tilladelsen med, at virksomheden ikke vil straffe eller censurere udsatte personer. Selvmord for rullende kamera har været stærkt diskuteret, da der har været flere historier om personer, der har begået selvmord live på Facebook. Astrid Haug mener, det er svært at vurdere den konkrete instruks, men at der kan være både fordele og ulemper ved at lade indholdet blive.

”Hvis man lægger denne slags video op, kan det være, at pårørende ser den, så den pågældende kan få hjælp. Omvendt vil nogle sige, at andre kan blive inspireret til at gøre noget lignende,” siger rådgiveren.