Bør sygehusene være åbne for pårørende døgnet rundt?

Tegning: Rasmus

Tegning: Rasmus Juul

En stor del af landets sygehusafdelinger har over en kort årrække afskaffet de faste besøgstider. Mens nogen mener, at de frie besøgstider øger patientsikkerheden, stiller andre sig kritiske over for, om en grænseløs besøgskultur egentlig er til gavn for patienterne

Onsdag aften var afdelingslæge Jannie Hjerpe på arbejde på skadestuen på Nordsjælland Hospital i Hillerød.

Hun havde netop fået en patient ind med et brækket ben, der lå i stærke smerter, mens hun forsøgte at få bruddet delvist på plads. Rundt om på stuen lå andre patienter med pårørende, der ifølge Jannie Hjerpe var så nysgerrige på patientens behandling, at de ikke kunne dy sig for at finde ud af, hvad der foregik bag forhænget.

”Det var en grænseoverskridende og ubehøvlet opførsel, der først stoppede, da jeg, efter gentagne opfordringer, råbende bad dem passe deres eget.”

Oplevelsen er langtfra unik. Gang på gang oplever Jannie Hjerpe, hvordan hun i sit arbejde bliver konfronteret med pårørende, der ikke har tilstrækkelig pli til at opholde sig på et sygehus. At pårørende alt for ofte bliver en belastning for afdelingslægen og flere af hendes patienter, hænger ifølge Jannie Hjerpe sammen med, at Nordsjællands Hospital sammen med de øvrige sygehuse i Region Hovedstaden i 2015 fik indført fri besøgstid. En ordning, der ophæver de tidligere faste besøgstider og gør det muligt for de pårørende at aflægge besøg hos

Prøv avisen gratis i en måned
Du kan få adgang til denne artikel og Kristeligt Dagblad i en måned helt uden omkostninger.
Allerede abonnent? Log ind.

Kommentarer

Du skal have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.