Ung, smuk kvinde skaber debat om aktiv dødshjælp

Mange mennesker har et dårligt liv på grund af sygdom – ligesom Brittany Maynard for eksempel har kræft. Nogle kan sagtens leve med at være syge, men andre synes ikke, det er umagen værd, siger speciallæge. Foto: Photographee.eu

En ung amerikansk kvinde, der lider af uhelbredelig hjernekræft, har valgt, at hun skal dø den 1. november. Samtidig advokerer hun for aktiv dødshjælp på de sociale medier. Det er en menneskeret at få lov at afslutte sit liv, mener dansk speciallæge.

29 år gammel og diagnosticeret med uhelbredelig, smertefuld hjernecancer.

Det er amerikanske Brittany Maynards livssituation lige nu.

Dette forår fik hun konstateret gliobastoma, som er den mest dødelige form for hjernekræft. Beskeden lød, at hun havde 14 måneder tilbage af livet, og at døden formentlig ville blive langsom og smertefuld. Det fik den unge kvinde til at flytte med sin mand og familie til staten Oregon, USA – én af de eneste stater i USA, der tillader aktiv dødshjælp. 

Den 1. november – to dage efter sin mands fødselsdag – vil Brittany Maynard afslutte sit liv på en klinik. Her vil hun opløse 100 kapsler secobarbital (sovemedicin red.) i vand og drikke det. På den måde afslutter hun sit liv på en "fredelig og smertefri" måde, som hun selv udtrykker det.

Den amerikanske kvindes vedholdende beslutning om at gøre en ende på sine lidelser har vakt stor debat i hele verden. Ikke mindst fordi Brittany Maynard har ført en offentlig kamp for retten til dødshjælp gennem det sociale medie Facebook. Derudover har hun inviteret hele verden med til at følge de sidste dage i sit liv via hjemmesiden thebrittanyfund.org.

Se Brittany Maynard fortælle om, hvorfor hun har valgt at ende sit liv i videoen nederst i artiklen 

Brittany Maynard skriver på sin hjemmeside, at hun har fået overvældende mange støtteerklæringer, men der er også kommet reaktioner fra religiøse institutioner, der mener, at aktiv dødshjælp strider imod et kristent livssyn.

Blandt andet har Joni Eareckson Tada, der er grundlægger af magasinet The Christian Institute on Disability, udtalt, at det er forkert, mennesker gør sig til herre over deres egen død.

”Jeg tror, Brittany mangler en kritisk faktor i hendes dødsformel: Gud. Rejsen, som vi alle vil foretage på den anden side af døden, er den vigtigste begivenhed, som vi skal igennem. Desværre har tre lande og fem stater nu fastslået, at enkeltpersoner selv kan træffe dette valg. Dette er, hvad der sker, når Gud bliver overset: Den moral, der har vejledt samfundet, begynder at trævle.”

På hjemmesiden Catholic Online skriver præsten Adele M. Gill fra delstaten Maryland, at aktiv dødshjælp er i uoverensstemmelse med troen på Gud.

”Jeg synes ikke denne kvindes plan om at afslutte sit liv for tidligt er modig. Tværtimod. Det er snarere en selvdestruktiv og selvisk handling at afslutte dit eget liv før Guds perfekte timing.”

Men hverken Gud, præster, medborgere eller politikere skal have indflydelse på, hvorvidt Brittany Maynard har lyst til at leve eller ej, mener speciallæge Svend Lings, der i årevis har ment, at aktiv dødshjælp skal være lovligt herhjemme i Danmark.

”Hvis hun kæmper for at indføre aktiv dødshjælp, så har hun ret til det. Når mennesker beslutter, at deres liv er for dårligt til at fortsætte, er det deres egen afgørelse. Dernæst er det en opgave for fagfolk - i henhold til lægeløftet, der hedder: at helbrede, trøste og lindre - at hjælpe disse mennesker så godt, vi kan,” siger Svend Lings og fortsætter:

”Mange mennesker har et dårligt liv på grund af sygdom – ligesom Brittany Maynard for eksempel har kræft. Nogle kan sagtens leve med at være syge, men andre synes ikke, det er umagen værd. Når summen af lidelse overstiger summen af livskvalitet, er det menneskers ret at beslutte, at de ikke vil være med længere,” siger Svend Lings. 

Jacob Birkler, der er formand for Det Etiske Råd, mener derimod, at det handler om at være bedre til at oplyse om de muligheder, der er for at hjælpe i den sidste tid.

”Det handler om at tilbyde den brede vifte at palliative muligheder, vi har i dag. Smertelindring er et eksempel, men der er også flere former for terapi. Vi gør alt for lidt ud af at være der for de døende,” siger Jacob Birkler, der understreger, at det er vigtigt at hjælpe døende aktivt, men at det handler om, hvordan vi gør det.

”Vi ønsker alle en værdig død, men jeg vurderer ikke, ud fra flere hensyn, at det er værdigt, at vi giver juridiske rammer til aflivning af patienter. Hvis der er bare én borger, der ønsker aktiv dødshjælp, som eksempelvis Brittany Maynard, så skal vi hjælpe aktivt. Spørgsmålet er, hvordan vi hjælper bedst,” siger Jacob Birkler og fortsætter.

”Ofte kan ønsket om aktiv dødshjælp oversættes til eksempelvis angst, frustration, smerte, kvalme. Det kan oversættes til noget helt konkret, hvor vi kan støtte og hjælpe på flere måder.”

Nedenunder kan du se en video med Brittany Maynard, hvor hun fortæller sin historie og begrunder, hvorfor hun vil dø den 1. november i år.

W0eVum0weKg