Zoologiske haver i dilemma: Skal man aflive overskuds-dyr?

"Vi har allerede taget dyrenes rovdyrinstinkter fra dem. Hvis vi også tager forældreinstinkterne fra dyrene, har de ikke meget tilbage," siger Bengt Holst, som er videnskabelig direktør ved Zoologisk Have i København til International Herald Tribune. Foto: Bax Lindhardt Denmark

Naturlig fødsel, p-piller eller aflivning? Zoologiske haver i dilemma, når dyreflokken bliver for stor

Der er grænser for, hvor stor kapacitet zoologiske haver har. Derfor står enhver zoologisk have med et etisk og eksotisk dilemma: Skal de forhindre, at deres dyr får unger, eller skal dyrepasserne lade de zoologiske havers hundyr opleve en naturlig fødsel?

Chimpanser på p-piller og hormonmanipulerede næsehorn er en del af virkeligheden i zoologiske haver i USA, hvor familieplanlægning og prævention er den dominerende strategi, når tilvæksten af dyr skal reguleres.

LÆS OGSÅ: Verdens ældste flodhest er død

Alternativet, som oftest bliver praktiseret i Europa, er, at hunnerne får lov til at føde dyrebørn, som senere bliver aflivet, når de ikke længere er afhængige af moderen.

Cheryl Asa fra centeret for dyreprævention i St. Louis Zoo i det sydlige USA er ikke begejstret for den europæiske strategi, siger hun til International Herald Tribune.

LÆS OGSÅ: Sjælden myreslugerfødsel i Aalborg Zoo

Rent følelsesmæssigt kan jeg ikke begribe, at man afliver dyrene. Jeg kan ikke forestille mig, at vores kultur kan acceptere det, siger Cheryl Asa, som foretrækker den præventive metode: Ved at forhindre, at der bliver født dyr, som vi ikke har kapacitet til, kan vi bedre tage os af de dyr, vi har.

Men danske zoo-kolleger deler ikke nødvendigvis hendes synspunkt. Kirstin Hansen, teamleder i Odense Zoo, foretrækker, at man lader dyrene føde afkom, hvis der er ressourcer til det.

LÆS OGSÅ: Krybskytter kan udrydde næsehorn

Vi har mange avlsprogrammer, og hvert program har en koordinator. Koordinatorerne kan vurdere, at vi må give dyrene hormoner i et stykke tid for at forhindre, at dyrene bliver drægtige. Men vores overordnede holdning er, at det er vigtigt for dyrene at gennemgå processen, hvor de parrer sig, giver fødsel og tager sig af ungerne. Når det naturlige tidspunkt kommer, hvor ungerne normalt ville blive separeret fra forældrene ude i naturen, sørger vi for, at de bliver aflivet på en ordentlig måde, siger Kirstin Hansen.

Hun bliver bakket op af Bengt Holst, som er videnskabelig direktør ved Zoologisk Have i København.

Vi har allerede taget dyrenes rovdyrinstinkter fra dem. Hvis vi også tager forældreinstinkterne fra dyrene, har de ikke meget tilbage, siger han til International Herald Tribune.

Det Dyreetiske Råd i Danmark er formentlig enig med Bengt Holst, han er nemlig deres vicedirektør.