Kæledyr sendes på hospitalet for milliarder af kroner

Aarhus Dyrehospital behandler 12.000 dyr om året, fortrinsvis hunde og katte. – Foto: Flemming Jeppesen/Fokus.

Udgifterne til dyrlæger er steget eksplosivt. Vi mennesker skal passe på, at vi ikke behandler dyrene for vores egen skyld, mener formanden for dyreetisk råd

Danskerne bruger milliarder af kroner på at holde deres kæledyr raske. Udgifterne til dyrlægeregninger er steget med hele syv procent hvert eneste år siden 2005, og hver danske husstand brugte i 2010 i gennemsnit 668,50 kroner til betale for kæledyrenes behandling hos dyrlæger og på dyrehospitaler. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

LÆS OGSÅ: Kæledyr kommer på operationsbordet

Pengene går til alt fra forebyggende sundhedstjek og vaccinationer til ct-scanninger og kompliceret kirurgi. I takt med at dyrlægerne bliver mere og mere specialiserede inden for bestemte sygdomsområder, bliver det muligt at behandle dyr for stadig flere sygdomme og skavanker, og det benytter kæledyrsejerne sig i stigende grad af.

I de 23 år, jeg har været dyrlæge, er der sket en markant udvikling i retning af, at kæledyrene opfattes som fuldgyldige familiemedlemmer, og derfor er ejerne også blevet langt mere opmærksomme på deres sundhedstilstand, siger dyrlæge Steen Engermann fra Aarhus Dyrehospital, der blandt andet har specialiseret sig i kræftsygdomme hos dyr.

Aarhus Dyrehospital behandler 12.000 dyr om året, fortrinsvis hunde og katte, og har netop bygget et nyt 990 kvadratmeter stort, moderne hospital for at kunne imødekomme efterspørgslen.

Formanden for Dyreetisk Råd, Bengt Holst, ser det som en positiv udvikling, at flere og flere kæledyr bliver behandlet, men han advarer også dyrenes ejere om at gøre det for deres egen skyld.

Det er klart en positiv udvikling, at man i højere grad prioriterer de dyr, man har taget i sin varetægt, men det gælder om at finde den rette balance. Vi mennesker kan, når vi gennemgår et behandlingsforløb, se lyset for enden af tunnelen, mens dyr kun kan forholde sig til nuet. Hvis man udsætter sit kæledyr for en operation eller et andet hårdt behandlingsforløb, skal det være, fordi dyret får det bedre bagefter, og forbedringen skal stå i mål med de ulemper, dyret oplever under forløbet. Man skal ikke gøre det blot for at forlænge dyrets liv, hvis det samlet set betyder dårligere livskvalitet, siger Bengt Holst.

LÆS OGSÅ: Der er intet så skønt som en vuffeli-vov

Det koster ofte i tusindvis af kroner at sende sin hund, kat eller kanin på dyrehospital. Regninger på op til 30.000 kroner er ikke ualmindelige. Og i modsætning til menneskene er der ingen offentlige tilskud, når det gælder medicinske eller kirurgiske behandlinger af dyr. Derfor er mange danskere begyndt at tegne sygeforsikringer til deres kæledyr.

Hos Agria Dyreforsikring, der kommer fra Sverige og har drevet forretning i Danmark de seneste to et halvt år, fortæller direktør Sonja Karaoglan, at sygeforsikringer til dyr er i kraftig vækst i Danmark.

Vores seneste opgørelse viser, at omkring 30 procent af de danske hundeejere har tegnet en sygeforsikring, men der er stadig langt op til de 87 procent, som har gjort det samme i Sverige, siger Sonja Karaoglan.

Kun omkring to procent af danske katteejere har indtil videre tegnet en sundhedsforsikring.

Når først et dyr er rykket ind i familien, så er kærligheden der, og så kan det ikke nytte, at det er pengepungen, der skal afgøre, om et sygt dyr skal behandles, mener Sonja Karaoglan, der oplyser, at det langtfra kun er racehunde eller -katte, der forsikres, men også helt almindelige gadekryds.