Hobbyfjerkræavlere kræver ligestilling

Flere kommuner forlanger, at hønseholdet skal være lukket inde i et mørklagt hønsehus fra solnedgang til næste morgen klokken 7.00. - Foto: .

Høns, ænder og fugle skal have samme rettigheder som hunde, mener Dansk Fjerkræ Union

De op mod 100.000 familier i Danmark, der som hobby har nogle få stykker fjerkræ, bliver groft diskrimineret af landets kommuner i forhold til de 450.000 familier, der tilsammen har 550.000 hunde som kæledyr. Det mener Dansk Fjerkræ Forum, der organiserer 2000 af landets hobbyfjerkræavlere, og som mener, at høns, ænder og fugle bør få samme rettigheder som hunde.

- Nogle kommuner har forbud mod, at høns går frit rundt i ens egen have og kræver, at de skal holdes i hønsegård. Men der er ingen kommuner, der forlanger, at hundene skal være i en hundegård, siger Finn Jensen, formand for Dansk Fjerkræ Forum til Berlingske Tidende.

- Der er også kommuner, der på deres hjemmesider fortæller, hvordan man klager over naboens hønsehold. Men jeg har aldrig set en vejledning i, hvordan man klager over naboens hunde, fortsætter han.

Finn Jensen mener, at ejeren af en aggressiv kamphund har større retssikkerhed end ejeren af en hane og henviser til, at Roskilde for nylig var ved at indføre forbud mod at holde haner i byzonen, fordi en enkelt borger havde klaget over hanegal.

Hobbyhønseejerne er også utilfredse med, at flere kommuner forlanger, at hønseholdet skal være lukket inde i et mørklagt hønsehus fra solnedgang til kl. 7.00 eller 8.00, hvis det omfatter en hane eller hanekylling.

Finn Jensen kalder det et dyreetisk problem, at hønsene skal holdes inde i 16-17 timer om vinteren.

- Fuglene tager ikke føde til sig i mørke og sulter derfor, siger han. /ritzau/