Halalslagtning er uetisk. Dyrene lider unødigt

Halalslagtning er uetisk mener dagens debattør Helle Kofoed. - Foto: FRANCK FOUQUET/MAXPPP

Halalslagtning er dyremishandling. Det er for længst bevist og står ikke til diskussion. Dyreværnsloven i Danmark, hvis allerførste paragraf understreger, at intet dyr må mishandles eller påføres smerte, overtrædes groft ved halalslagtning, siger Helle Kofod i dagens debat

"HALALKØD UDGØR intet problem for kristne. Kristne kan spise det kød, de vil. Det kan godt være, vi rent folkeligt har et problem med måden, det bliver slagtet på, hvis det går ud over dyrene," siger biskop Niels Henrik Arendt i Kristeligt Dagblad den 9. februar.

Det handler om, at nogle børneinstitutioner ikke tillader svinekød og kun serverer halalslagtet oksekød under hensyntagen til islamisk lov. Biskoppen skelner imellem kristent og "rent folkeligt". Han tror sig fri i kristen forstand med hensyn til halal og siger: "Hvis det går ud over dyrene", kunne der være et folkeligt problem. Naturligvis kan kristne spise alt. Men skal vi spise alt, bare fordi vi må?

I 1. Mos. 1, 26 står der: "Gud sagde: "Lad os skabe mennesker i vort billede, så de ligner os! De skal herske over havets fisk, himlens fugle, kvæget, alle de vilde dyr og alle krybdyr, der kryber på jorden."" Hver gang Gud skaber noget, ser han, at det er godt. Gud elsker sine skabninger.

Gud skaber stadig mennesker i sit billede og dyr og natur at leve i harmoni med. Jesus åbenbarer, hvordan Herren er. Alle kristnes afholdte Frans af Assisi lovpriser skaberværket og viser os vigtigheden af at elske alt levende i ærbødighed over for dets skaber. Alene af religiøse grunde bør kristne ikke være ligeglade med, hvordan deres medskabninger kommer af dage.

Halalslagtning er dyremishandling. Det er for længst bevist og står ikke til diskussion. Dyreværnsloven i Danmark, hvis allerførste paragraf understreger, at intet dyr må mishandles eller påføres smerte, overtrædes groft ved halalslagtning.

Til dem, som ikke ved det, foregår halalslagtning af kreaturer således: Man tager koen ud af flokken, fikserer det rædselsslagne 400-800 kilo (alt efter racen) tunge dyr i en skræmmende kasteboks af jern. Man strækker koens hals hårdt og fikserer den. Man spænder dyret hårdt op i siderne. Man svinger kasteboksen med koen 90 grader rundt, så koens hoved ligger presset ned mod jorden, og dens ben stritter op i luften. Liggende således, stresset og vildt bange, får koen skåret halsen over med en kniv fra øre til øre af en imam. Det sker uden forudgående bedøvelse.

I marts 2009 udtalte chefkonsulent for Danish Meat Association, dyrlæge Flemming Thune-Stephensen til Samvirke: "Det er en modbydelig slagtemetode, hvor dyret kæmper og spjætter i op til tre til fem minutter, før det dør. I modsætning til får og geder har kreaturer en ekstra lille pulsåre under halshvirvlerne, som ikke bliver ramt, når de øvrige halspulsårer skæres over. Derfor får dyret stadig ilt til hjernen i flere minutter, inden det mister bevidstheden. Der er ingen tvivl om, at det både er skræmt over den unaturlige stilling og har smerter af, at både indvolde og maver trykker mod rygsøjlen og mellemgulvet, så vejrtrækningen bliver besværliggjort."

Der er danske slagterier, som anvender en boltpistol med en plade før halalslagtning. Pladen skulle forhindre kreaturet i at dø, så det kun bedøves. Men der er ikke orden på dansk eller udenlandsk halalkød. Ægte halalslagtning foregår uden bedøvelse og ignorerer dansk lovgivning.

Biskop Arendt taler usandt af uvidenhed eller imod bedre vidende. Jeg mistænker det sidste på grund af hans skelnen mellem et kristent og et folkeligt syn på slagtemetoden. Halalkød udgør et reelt problem for alle troende kristne og andre lovlydige danskere.

Helle Kofod,

direktør,

Vesterhøjvej 9, Middelfart