Global vilje til at hjælpe vilde dyr

Baneløberen slipper med 250.000 kroner Foto: Xinhua/ Denmark

Politikere fra 46 lande er blevet enige om det hidtil stærkeste indgreb over for ulovlig handel med truede vilde dyr som elefanter og næsehorn

Sidste år blev 50.000 afrikanske elefanter slået ihjel af krybskytter, og deres elfenbenstænder solgt på det sorte marked, først og fremmest Kina og USA. Hvor der for 40 år siden var omkring 1,2 millioner elefanter på det afrikanske kontinent, skønnes der nu at være under en tredjedel. Tilsvarende dystert ser det ud for en række andre vilde dyr over hele verden, blandt andet næsehorn og tigere. Alarmerende nok sker udryddelsen i et stadig vildere tempo.
 
Det er baggrunden for, at 46 af verdens toppolitikere fra den kinesiske præsident, Xi Jinping, til den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, Sydafrikas præsident Jacob Zuma og værten David Cameron, Storbritanniens premierminister, under et møde i London er blevet enige om det hidtil stærkeste indgreb over for den ulovlige handel med vilde dyr. Dét og så det faktum, at den ulovlige handel med vilde dyr også trækker tråde til korruption, stærke kriminelle netværk og terrorgrupper.

LÆS OGSÅ: Katte kan blive stressede af menneskers kærtegn

Ifølge det amerikanske magasin Time er for eksempel næsehorn nu mere værd end guld eller platin. På det sorte kinesiske marked kan et kilo næsehorn indbringe 360.000 kroner.

Handlen ødelægger dyrebestandene, men den tager også livet af vildtkonsulenterne, hæmmer landenes økonomiske udvikling og destabiliserer samfundene gennem den korruption, den medfører, siger Heather Sohl, chefrådgiver i Verdensnaturfonden WWF, i en kommentar.

Aftalen fra London forpligter de underskrivende lande til at gribe meget mere effektivt ind med retsforfølgelse og straf over for såvel krybskytter som de involverede i den ulovlige handel, der følger i sporet på drabene. Det gælder ikke mindst handlen med elfenben, som på opfordring fra en række afrikanske lande vil være suspenderet de næste 10 år, eller indtil elefantbestandene ikke længere er truet. Lande som Etiopien, Tanzania og Hongkong, (der har verdens største lager på 28 tons), lover også at destruere deres lagre af konfiskerede elfenben for at slå bunden ud af markedet.

John G. Robinson, ledende miljømedarbejder i den amerikanske dyrebeskyttelsesforening Wildlife Conservation Society er opløftet over aftalen.

Den sigter mod at løse problemet ved at gribe ind i alle led af forsyningskæden - fra det øjeblik, hvor dyret bliver slået ihjel til handlen med de enkelte dele, og når produkterne bliver købt, siger han.