Flere danskere vil spise kødfri mad

Flere danskere vælger kødet fra. - Foto: stock.xchng

Klimadebatten har fået flere til at leve delvis vegetarisk, mens kun få tager skridtet fuldt ud

Den seneste tids klimadebat har ført til en stigende interesse for vegetarmad blandt danskerne. Den kendsgerning, at man som kødspiser belaster klimaet langt mere end som plantespiser, har ført til, at vegetarisk levevis mere betragtes som fornuftig end følelsesbetonet eller sundhedsfanatisk.

Det siger Sune Borkfelt, formand for Dansk Vegetarforening. Han konstaterer, at antallet af rendyrkede vegetarer er lavt sammenlignet med andre lande, men interessen for mad uden kød er klart stigende. Og netop mediernes fokus på, hvad man som forbruger kan gøre for at belaste klimaet mindre, betragter formanden som lidt af et gennembrud.

– Kød er ressourcekrævende, og klimahensynet har trængt de traditionelle begrundelser for at blive vegetar i baggrunden. Der er stadig mange, som er vegetarer af dyreetiske og sundhedsmæssige grunde, men uden for vegetarernes egne rækker er der større forståelse for klimavinklen, siger Sune Borkfelt.

Han betoner, at de fleste begrænser ambitionerne til at skære ned på kødforbruget og eventuelt nogle kødfri dage.

Netop denne moderate danske udgave af vegetarianismen står i kontrast til en række andre lande, hvor stærke kræfter taler for ikke alene at blive vegetar, som ofte spiser fisk, æg og mælkeprodukter, men veganer, som slet ikke spiser produkter fra dyr.

Ifølge John Hermansen, forskningsleder ved Institut for Jordbrugsproduktion og Miljø på Aarhus Universitet, er netop mellemløsningen fornuftig for dem, der vil mindske klimabelastningen:

– Der er en dokumenteret gavnlig virkning af at spise kød, for eksempel jernoptagelsen. Men samtidig er der ingen tvivl om, at danskerne spiser for meget kød. Det er derfor en god anbefaling at begrænse det daglige gennemsnitlige kødindtag.

John Hermansen tilføjer, at et kilo rå grønsager belaster klimaet med et halvt kilo rå grønsager. Klimabelastningen for oksekød er 40 gange større, mens fjerkræ og svinekød kun belaster seks gange mere end grønsager. Så meget er vundet alene ved at skifte oksebøffen ud med en kyllingeschnitzel.

Der findes ikke præcise tal for, hvor mange vegetarer der er i Danmark. Sundhedsstyrelsen skønnede i 2002, at en procent af danskerne er vegetarer. Dansk Vegetarforening skønner, at andelen i dag er halvanden procent. I USA, Australien og Sverige er andelen af vegetarer tre procent, i Tyskland ni procent og i Indien hele 40 procent.

mikkelsen@kristeligt-dagblad.dk