Dyrevelfærd: Må en ærkebiskop sige nej til dyrenes beskyttelse?

Foto af ærkebiskop Justin Welby: Adrian Dennis/AFP/Scanpix

Det har vakt stor debat, at ærkebiskoppen af Canterbury har valgt at frasige sig den symbolske post som vicepræsident for den britiske udgave af Dyrenes Beskyttelse RSPCA

Siden 1977 har den siddende ærkebiskop af Canterbury været medlem af den britiske udgave af Dyrenes Beskyttelse RSPCA. Det har derfor vakt stor debat, at Justin Welby har valgt at frasige sig den symbolske post som vicepræsident, som hans fire forgængere har besat.

For nogle er det en kritik af organisationens stadig mere aggressive tilgang. Ærkebiskoppen siger selv, at det handler om tid.

I lyset af omfanget af anmodninger, som ærkebiskoppen modtager, samt det pres, der er på hans tid og ressourcer, så har han modvilligt valgt at reducere sin protektorrolle til et begrænset antal organisationer, hvor han føler, hans støtte vil gøre størst nytte, hedder det i udtalelse fra ærkebiskoppen til avisen The Independent.

LÆS OGSÅ: Dyrevelfærdens danske stemme i EU

Men den argumentation bliver mødt med kritik af teolog og professor Andrew Linzey, der er direktør for centeret for dyreetik ved universitet i Oxford. Han fremhæver, at sådanne invitationer ikke er til personen, men til kirken som sådan.

Church of England og det gælder for alle kirker skal byde velkommen og fejre det faktum, at så mange organisationer fortsat vil have tætte bånd til kirken. Ved at afvise sådanne forbindelser så distancerer ærkebiskoppen sig selv fra bevægelser for sociale fremskridt og er dermed med til at sætte yderligere fart på sekulariseringen, advarer Andrew Linzey i et langt indlæg i det katolske nyhedsmagasin The Tablet. Han fremhæver videre, at RSPCA er stiftet af en præst for 190 år siden.

I den anglikanske avis Church Times udtrykker den netop afgåede biskop af Monmouth sin skuffelse over ærkebiskoppens beslutning.

Jeg håber ikke, at den beslutning giver den brede offentlighed det forkerte indtryk, at kirken ikke bekymrer sig om dyrevelfærd, siger biskop Dominic Walker, der tillige er formand for det anglikanske selskab for dyrevelfærd.

Avisen The Sunday Times hæfter sig ved, at den evangelikale fløj i kirken, hvor Justin Welby hører hjemme, er mere fokuseret på mennesker, og at der ikke er en tro på, at dyr har en sjæl. Avisen har også fundet gamle billeder af ærkebiskoppen på jagt. Men flere spekulerer i, at ærkebiskoppens afvisning af RSPCA hænger sammen med, at organisationen er blevet mere aggressiv og ikke mindst når det gælder om at trække folk i retten.

Organisationen Countryside Alliance har været i opposition til RSPCA i mange sager ikke mindst i forhold til rævejagt og glæder sig derfor over ærkebiskoppens beslutning.

RSPCA har et klart valg. Er det en organisation interesseret i dyrevelfærd eller søger de at følge en politisk dagsorden, hvor de bruger donationer til at kæmpe for den dagsorden?, spørger kampagnechef Tim Bonner i The Times.

På den anden side står komikeren Bill Oddie, som i mange år har præsenteret naturprogrammer på BBC. Han ser ikke ærkebiskoppens afvisning af RSPCA som et stort tab.

Når du er æresmedlem, så behøver du ikke at gøre noget som helst absolut ingenting. Alt, hvad du skal gøre, er at lægge navn til. Det er absolut nonsens at sige, at du har for travlt, lyder det fra Bill Oddie i Daily Telegraph.