Krav om mindre tvang i psykiatrien

"Vi er klar over, at der i høj grad mangler midler i systemet, og at personalet er presset. Men det ændrer ikke på, at der kunne gøres langt mere, hvis vi arbejdede mere på at forandre kulturen i det psykiatriske system. Dybest set handler det om, hvordan vi møder det enkelte menneske," mener praktiserende læge og medlem af Etisk Råd Lotte Hvas. Foto: .

Det Etiske Råd kræver mere fokus på tvang i psykiatrien. Omtrent hver femte psykiatriske patient er underlagt tvang, og det skal der gribes ind over for, mener rådsmedlem Lotte Hvas

Et bælte, der holder patienten fast, eller medicin, der beroliger og gør patienten medgørlig. Patienter inden for psykiatrien oplever ofte at blive underlagt tvang. Tal fra Sundhedsstyrelsen viser, at inden for de seneste 10 år har cirka hver femte psykiatriske patient oplevet tvang. Og det vil uanset motivet altid krænke patienten, mener Det Etiske Råd, som efter et års arbejde i går udkom med en enstemmig udtalelse om tvang i psykiatrien: Magt og afmagt i psykiatrien.

LÆS OGSÅ: Overmedicinering i hovedstaden kulegraves

Her peger Det Etiske Råd blandt andet på, at der gennem årene er sket en uheldig og uretfærdig nedprioritering af patienter med psykiske lidelser i forhold til patienter med fysiske sygdomme.

Patienter med psykiske lidelser bør i langt højere grad ses som ligeværdige, end tilfældet er i dag. Personen bør i fokus frem for patienten.

Det handler nemlig i høj grad om, hvordan det enkelte menneske bliver mødt, hvis tvangen skal nedsættes, mener praktiserende læge og formanden for Det Etiske Råds arbejdsgruppe om psykiatri, Lotte Hvas.

Vi er klar over, at der i høj grad mangler midler i systemet, og at personalet er presset. Men det ændrer ikke på, at der kunne gøres langt mere, hvis vi arbejdede mere på at forandre kulturen i det psykiatriske system. Dybest set handler det om, hvordan vi møder det enkelte menneske, siger hun.

Et andet vigtigt perspektiv er de pårørende, som Det Etiske Råd mener bør inddrages i langt højere grad.

De pårørende kan være en stor hjælp for den enkelte patient til at komme ud af sin sygdom, og derudover spiller de også en vigtig rolle i forebyggelse af genindlæggelser. Her skal personalet være med til at yde en indsats for at involvere de pårørende, siger Lotte Hvas.

Og inddragelsen af de pårørende møder anerkendelse hos pårørendeforeningen Bedre Psykiatri:

Det er nødvendigt at inddrage de pårørende, hvis man skal komme sig fra en psykisk lidelse. Det er der flere undersøgelser, der viser, så at Det Etiske Råd også udmelder dette er vi glade for, siger landsformand Ebbe Henningsen.

Danmark er et af de lande i Europa, der bruger mest magt og tvang i psykiatrien, og derfor er det vigtige informationer, som rådet bringer frem, mener psykiatriordfører Karen J. Klint (S). Hun sidder i Folketingets Sundheds-og Forebyggelsesudvalg. Og udtalelsen bliver et solidt grundlag at arbejde videre på.

Vi har brug for så meget viden som overhovedet muligt for at gøre det bedre for personer med psykiske lidelser og ikke mindst for at nedbringe tvangen i behandlingen. Det Etiske Råd har været meget grundig, og der er ingen tvivl om, at vi vil læne os op ad deres udtalelser i det videre arbejde.

Karen J. Klint roser derudover rådet for deres måde at angribe problematikken på. Undervejs har rådet nemlig holdt workshops, hvor de har fået skuespillere til at gennemspille dilemmaer fra dagligdagen med behandlingen af personer med psykisk sygdom.

Ved disse skuespil er problematikken blevet visualiseret og har således er der blevet givet et indblik i, hvordan patienterne og deres pårørende oplever det. Og det er en vigtig viden.

Fra formand for PsykiatriFonden Anne Lindhardt er der også ros at hente. Heller ikke hun mener, at manglen på ressourcer er en undskyldning for ikke at nedbringe tvangen over for patienterne.

Vi er sejlet agterud de seneste 10 år, og derfor er det vigtigt, at vi lytter til de anbefalinger, som Det Etiske Råd nu fremlægger. På de enkelte afsnit bør man i langt højere grad lytte til patienterne, når de fortæller, hvordan de oplever tvang på deres krop. For tvang vil altid være en krænkelse, uanset hvordan vi gradbøjer det.