Ønskeseddel. Bekæmp fattigdom og prostitution

I KFUKs Sociale Arbejde har vi ventet med spænding på den nye regering og det nye regeringsgrundlag, og jeg må sige, at jeg synes, det ser lovende ud for nogle af de samfundsborgere, der er mest udsatte.

Den nye regering har blandt andet lovet, at den vil nedsætte et ekspertudvalg, der skal belyse forskellige metoder til at opgøre fattigdom og udarbejde forslag til en officiel fattigdomsgrænse. Det hilser vi meget velkommen.

KFUKs Sociale Arbejde har i årevis arbejdet for, at man i Danmark skulle indføre en officiel fattigdomsgrænse, fordi det er utrolig svært at italesætte et begreb, som man hverken kan eller vil måle. Fattigdom handler naturligvis ikke kun om økonomi, men det handler i høj grad om økonomi. Den nye regering har også lovet, at den vil afskaffe starthjælpen og kontanthjælpsloftet, og disse konkrete løfter er i hvert fald noget, der umiddelbart kommer vores brugere til gode. Så det glæder vi os meget over.

Vi glæder os ligeledes meget til samarbejdet med vores nye socialminister, Karen Hækkerup. KFUKs Sociale Arbejde har allerede en række meget konkrete ønsker til den nye regerings politik på prostitutionsområdet.

Der er en række sociale tiltag, der er nødvendige, hvis man ønsker at begrænse prostitution, herunder at hjælpe kvinder ud af prostitution. Disse kunne for eksempel være: en frit lejde-ordning; hjælp til rehabilitering og uddannelse for kvinder, som ønsker at forlade prostitution; bedre muligheder for at sikre førtidspension til de kvinder, der er åbenlyst uarbejdsdygtige, og som blandt andet er i prostitution for at finansiere deres stofmisbrug; en udvidelse af refleksionsperioden på 100 dage for udenlandske kvinder i prostitution til minimum seks måneder.

I forlængelse af de sociale tiltag finder KFUKs Sociale Arbejde det naturligt, at man indfører en kriminalisering af sexkunderne, som man har i Sverige, Norge og Island. Dette er desværre ikke skrevet ind i regeringsgrundlaget, erfarer vi. I stedet vil regeringen gennemføre en grundig undersøgelse af et forbud mod købesex. Vi vil meget gerne tages med på råd i en sådan udredning.

Vi i KFUKs Sociale Arbejde mener dog også, at det snart er tid til handling på området, hvis ikke København skal ende som Nordens Bordel. Det er ikke o.k. at købe kvinder hvoraf mange er udlændinge, socialt ekstremt udsatte og sårbare til sex, og erfaringerne fra især Sverige har vist, at befolkningens holdning til prostitution og sexkøb har ændret sig, efter at loven trådte i kraft tilbage i 1999.

Sexkøb er ikke længere noget, man praler af. Det bliver nu snarere betragtet som det sociale problem, det er både på individ- og samfundsniveau. Tænk, hvis vores børn kunne få lov at vokse op i et samfund, hvor også loven siger, at det ikke er tilladt at købe et andet menneske hverken til seksuelle eller andre formål.

Birgitte Graakjær Hjort,

formand for KFUKs Sociale Arbejde,

sognepræst, cand.theol. og ph.d.,

Thorshavnsgade 2, Aarhus N