"Ulyksalig løsning": Nej til større adgang til genetisk information

Ester Larsen fik for mange år siden sat de etiske spørgsmål på den sundhedsmæssige dagsorden. I dag, som næstformand for Det Etiske Råd, advarer hun om brugen af genetisk information Foto: Det Etiske Råd.

Tidligere sundhedsminister og næstformand for Det Etiske Råd: Teknologiske landvindinger stiller os ofte over for nye etiske udfordringer

Teknologiske landvindinger stiller os ofte over for nye etiske udfordringer, som vi som samfund er forpligtet til at forsøge at regulere os ud af.

Aktuelt verserer der en sag om en angiveligt rask kvinde, der blev nægtet en forsikring. Hun blev stemplet som et dårligt liv på grund af brystkræfttilfælde i hendes familie.

LÆS OGSÅ: Skal psykopater idømmes forebyggende straf?

En gentest viste imidlertid, at hun ikke havde øget risiko for brystkræft. Men da lovgivningen forbyder forsikringsselskabet at benytte gentest i deres bedømmelse, hjalp den hende ikke til at fjerne stemplingen.

Sagen affødte hurtigt forslag om ophævelse af forbuddet mod forsikringsselskabers adgang til genetiske informationer. Det vil imidlertid være en ulyksalig løsning, der bør advares alvorligt imod. Analyser af et menneskes genom åbenbarer allerede i dag en serie af beregnede sygdomsrisici, og dertil kommer, at det forventes, at man på et tidspunkt også vil kunne aflæse informationer om intelligens og personlighed. Det betyder, at genetiske informationer i alvorlig grad kan udfordre den undersøgtes ret til privatliv, hvis uvedkommende kan få indblik i sådanne meget personlige og følsomme oplysninger.

Hvis forsikringsselskaber gives adgang til genetisk information, er det svært at forestille sig, at ikke også arbejdsgivere og banker skal have samme vilkår.

Men hvilken bank vil for eksempel yde lån til en iværksætter, der har øget risiko for at lide af demens som 50-årig? Og hvilken arbejdsgiver vil vælge en ansøger med øget risiko for tarmkræft frem for en uden den risiko?

Hvis vi som samfund ikke er yderst påpasselige med at beskytte følsomme informationer, risikerer en række mennesker at få beskåret deres livsmuligheder dramatisk.

Løsningen på den konkrete sag ligger for mig at se lige for.

Det synes umiddelbart oplagt at pålægge forsikringsbranchen alene at vurdere forsikringstageres helbredsforhold og undlade at inddrage deres familiers.

STORT TEMA: Genteknologi

Ester Larsen er næstformand for Det Etiske Råd og tidligere sundhedsminister (V)