Hul politikertale om sene aborter

Når blandt andre Sophie Hæstorp Andersen (S) og Camilla Hersom (R), der her ses i samtale med sundhedsminister Astrid Krag (SF) skal udtale sig abort, er det hul tale, mener Ketty Dahl Foto: .

Alle sundhedsordførerne over én kam undlod at tage stilling til spørgsmålet om, hvorvidt abort er drab. "Har politikerne gjort sig til herre over liv og død?", spørger Ketty Dahl fra Retten Til Liv.

Ord er noget mærkeligt noget. Sommetider er de ord, der bliver sagt, så selvmodsigende, at det bliver grotesk.

I Kristeligt Dagblad den 15. december kunne man læse de forskellige politiske sundhedsordføreres reaktion på oplysningen om, at 16 procent af alle sent aborterede børn rent faktisk er i live efter aborten.

LÆS OGSÅ: Politikere vil have klarhed om livstegn ved aborterede fostre

De Radikales sundhedsordfører, Camilla Hersom, mener, at når man beder om en abort, skal man ikke risikere at få et barn. Altså med andre ord: Når aflivningen sættes ind, skal det gøres så grundigt, at man er sikker på, at barnet er stendødt, når det kommer ud. Som hun siger: Aborterede fostre bør ikke være levende efter en abort, det er det eneste værdige for alle involverede.

Og her er det så, at det med ord er noget underligt noget. Hvordan kan man tale om værdighed i forbindelse med, at man bestemmer sig for at slå sit eget barn ihjel?

Benedikte Kiær fra De Konservative har fokus et andet sted. Hendes fokus er primært på forældrene, som skal igennem den ulykkelige situation, at de er nødt til at få en sen abort, fordi fosteret er meget sygt.

LÆS OGSÅ:Fortællingen om et par, der fik to aborter af levende børn

Og så er det lige, man tænker, at der da vist er noget, Benedikte Kiær har misforstået. Der er da vist stadig ingen, der bliver tvunget til at slå deres barn ihjel i Danmark. Abort er et fuldstændig bevidst fravalg af et barn, sygt eller ikke sygt. Der er ingen, der nødt til noget.

Men måske politikerne gerne vil have det til at se sådan ud?

Sundhedsordføreren for Socialdemokraterne, Sophie Hæstorp Andersen, synes, det er et frygtelig svært emne, og vil gerne have fagfolk til at se på sagen, fordi som hun undskylder sig: Jeg er lægmand. Underforstået så kan man ikke have en mening om, hvorvidt det er i orden at slå børn ihjel eller ej, eller om hvilken måde der er mest human at gøre det på. Det må nogle fagfolk tage ansvar for. Hun efterlyser nemlig, om man kan slå børnene ihjel på en mere human måde!

Ja, ord er i sandhed underlige konstruktioner, når vi herhjemme kan diskutere, hvilken teknik der er mest faglig forsvarlig og human ved aflivning af børn.

LÆS OGSÅ: Flere aborterede fostre end antaget er i live

Sophie Hæstorp Andersen bakkes op i sit synspunkt af Liselott Blixt fra Dansk Folkeparti, der oven i købet taler for at give barnet en kaliumsprøjte direkte i hjertet inden selve aborten, så man er helt sikker på, at forældre og personale ikke får en ubehagelig oplevelse ved, at der kommer et levende barn ud. Pænt af hende at tænke på det.

Ord er noget underligt noget. Og nu i denne juletid bliver Det Sande Ord så kød i form af et lille barn. Guds søn. Den Gud, der skaber alle børn. Mon politikerne tænker på det, når de går rundt om juletræet og synger salmer juleaften? Eller har de gjort sig selv så meget til herre over liv og død, at talen om en skabende Gud kun er blevet tomme ord?

Ketty Dahl,lærer og medlem af bestyrelsen i foreningen Retten til Liv,Vitasvej 5, Thyholm