LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

Debat om Det Etiske Råd: Arbejderromantik og akademikerhovmod!

Poul Sebbelov er præst i den ortotokse kirke. - Foto: Leif Tuxen.

Det Etisk Råd kritiseres for at være elitært, skrive Kristeligt Dagblad i onsdags. Sikke en gang vrøvl fra begge sider af hegnet, mener præst i den ortodokse kirke Poul Sebbelov

OVERSKRIFTEN PÅ forsiden af Kristeligt Dagblad den 8. januar angiver, at Det Etiske Råd kritiseres for at være elitært. Og underoverskriften nævner forskellige faggrupper, slagteriarbejdere, bogholdere og sosu-assistenter, som efter nogles opfattelse mangler i rådet.

Min første tanke var arbejderromantik. For det er så vist ingen kvalifikation i og for sig at være cigarruller, skraldemand, lagerarbejder eller hvilke faggrupper, der ellers gøres til genstand for romantiseringen af den såkaldte arbejderklasse.

LÆS OGSÅ: Det Etiske Råd kritiseres for at være elitært

Idealiseringen af proletariatet, grundløst og usagligt som det er, virker både ubehageligt og komisk. Ikke mindre komisk forekommer imidlertid det akademikerhovmod, som sognepræst Kathrine Lilleør og lektor Thomas Søbirk Petersen i samme artikel gør sig til talsmænd for.

Det er næsten ikke til at tro: Teolog Kathrine Lilleør hævder i fuldt alvor (?), at det ville være en katastrofe, hvis folk uden akademisk baggrund fik sæde i Det Etiske Råd. For kun akademikere behersker det håndværk, som kan føre frem til de bedste og mest begavede argumenter. Jamen, kæreste dog!

Thomas Søbirk Petersen anlægger samme hovne tone. Han kan ikke begribe, hvorfor en bogholder eller gårdfejer skulle have sæde i Det Etiske Råd. For, siger Søbirk Petersen, de arbejder ikke professionelt med etik. Søbirk Petersen derimod kan tilbyde på videnskabelig vis at finde ud af, hvad det er for bekymringer, folk har. Javel ja! Magen til hovmod og snobberi skal man lede længe efter. Hverken Lilleør eller Søbirk Petersen er åbenbart, trods deres utvivlsomt glimrende universitære baggrund, nået til at begribe, at hverken den akademiske teologi eller den teoretiske filosofi formår at give endelige svar på livets afgørende spørgsmål. Eller til at forstå, at etik og moral hverken er et håndværk eller en profession, man kan tage embedseksamen i.

Det Etiske Råd beskæftiger sig med spørgsmål om liv og død. Svarene skal findes i tilværelsens dybeste grund, i forståelsen af Guds skabelse og i respekten for livets uendelige, gudgivne værdi. At søge svar på disse spørgsmål er ikke forbeholdt mennesker, som har erhvervet såkaldt højere uddannelse og dér øvet sig i videnskabelig metode.

LÆS OGSÅ: De nye medlemmer af det Etiske Råd

Lilleør og Søbirk Petersen vægter ensidigt akademisk (ud-)dannelse. Til gengæld kunne de synes at mangle forståelse for, at når det gælder etiske og moralske spørgsmål, så er hjertets dannelse og livsoplysning nok så afgørende som det fineste videnskabelige generalieblad.

Poul Sebbelov er præst i Den ortodokse kirke