Bekæmp menneskehandlen i dag. De kyniske bagmænd skal stoppes

EU HAR FOR ALVOR sat kampen imod menneskehandel højt på dagsordenen. Denne frygtelige form for organiseret kriminalitet, som hver dag vokser i omfang, er et alvorligt overgreb mod de grundlæggende menneskerettigheder.

Ifølge FN bliver omkring 2,4 millioner mennesker hvert år handlet til forskellige former for tvangsarbejde, langt de fleste er kvinder og børn, der ender med et liv i prostitution. Alene i EU anslår Kommissionen, at 200.000 mennesker hvert år er ofre for menneskehandel. De kommer enten fra tredjelande uden for EU eller bliver sendt fra fattige områder i Europa til Central- og Vesteuropa.

I sidste uge var det EU?s dag for kampen imod menneskehandel, og initiativer over hele Europa viste en blændende lyst og vilje til i fællesskab at tage kampen op imod denne form for moderne slavehandel.

Under et nyligt besøg i Bulgarien fortalte grænsepolitiet mig, at de ville markere dagen sammen med rumænske kolleger under sloganet "Det er bedre at være informeret end udnyttet." Dagen var nemlig samtidig indledningen til en storstilet oplysningskampagne rettet mod unge sårbare kvinder, som er målgruppe for menneskehandlerne. Men der skal meget mere til.

Kampen imod menneskehandel har været på Europa-Parlamentets dagsorden i lang tid. Vi er netop nu i gang med de endelige forhandlinger med Ministerrådet om et EU-direktiv til bekæmpelse af menneskehandel og beskyttelse af ofrene herfor. Kort sagt medfører det nye direktiv hårdere og ensartede straffe til bagmændene, bedre hjælp til ofrene og et mere systematisk samarbejde mellem EU-landene.

DERUDOVER KRÆVER direktivet, at alle medlemslandene anvender samme effektive efterforskningsmetoder som i andre sager om organiseret kriminalitet.

Særlig vigtig er også den styrkede indsats over for børn, der har været ofre for menneskehandel. Således sikrer direktivet barnet beskyttelse i forbindelse med en eventuel retssag, blandt andet ved, at der skal stilles en kontaktperson til rådighed for barnet, som kun må afhøres, når det er strengt nødvendigt. Alt sammen for at sikre, at barnet lider mindst mulig overlast.

Jeg har stillet ændringsforslag, der har til formål at sætte fokus på efteruddannelse af offentligt ansatte, der er i berøring med ofre for menneskehandel. Det gælder for eksempel beskikkede forsvarsadvokater, politibetjente, socialt personale og sundhedspersonale.

Netop dette element er centralt i forhold til at sikre ekstremt sårbare ofre for menneskehandel den bedst mulige støtte og hjælp. Samtidig har det også vist sig at være en forudsætning for at få ofrene i vidneskranken.

Desværre kommer vores nye fælles EU-direktiv ikke til at gælde i Danmark som følge af vores retlige forbehold. Og jeg finder det fuldstændig uacceptabelt, at Danmark kan ende som et fristed for følelseskolde bagmænd, der hvert år tjener millioner af kroner på handel med andre menneskers liv. Danmark skal ikke bare være med i kampen mod menneskehandel – vi skal gå forrest!

Britta Thomsen er medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokraterne