Minister vender rundt: Vil sikre dræbt forælders børn

- Det nye er, at barnets tarv skal være udgangspunktet, det vil være det bedste for barnet på alle leder og kanter. Og det ændrer på, at man således ikke sender signal om, at det i gåseøjne kan betale sig at slå sin kone - eller hvem det nu er - ihjel, siger socialminister Manu Sareen (R). Modelfoto

Manu Sareen var "tryg ved lovgivning", men vil nu ændre den efter sag, hvor drabsmand fik dræbt ekskones børn.

Socialminister Manu Sareen (R) ændrer nu holdning i sager, hvor en forælder dræber den anden forælder og derefter får forældremyndigheden over deres fælles børn.

Det sker, efter at flere medier har beskrevet en sag, hvor en mand dræbte sin ekskone, den 39-årige Hafida Bourouih, og fik forældremyndigheden over parrets to børn.

Tidligere sagde ministeren til Ritzau, at han var "tryg ved lovgivningen", men nu vil han ændre lovgivningen.

- Det skal være sådan, at drabsmanden som udgangspunkt ikke får forældremyndigheden i sådanne ulykkelige sager.

- Det nye er, at barnets tarv skal være udgangspunktet, det vil være det bedste for barnet på alle leder og kanter. Og det ændrer på, at man således ikke sender signal om, at det i gåseøjne kan betale sig at slå sin kone - eller hvem det nu er - ihjel.

- Sådan er det ikke i dag, og det sender et meget uheldigt signal, siger socialminister Manu Sareen.

Han mener ikke, at han var for hurtigt ude, da han for knap en måned siden sagde, at han var tryg ved lovgivningen.

- Jeg synes ikke, det er en kovending, det er udtryk for rettidig omhu. Det er sjovt, for det kommer som en overraskelse for folk, når ministre lytter til kritik, siger han nu.

Sagen om Hafida Bourouihs børn har vakt opsigt, og kritikere mener, at der er grund til at gå forældreansvarsloven efter i sømmene.

Reglerne om forældremyndighed i forbindelse med forældredrab findes i lovens paragraf 15.

Det fremgår, at forældremyndigheden som udgangspunkt skal blive hos den overlevende forælder, som i den konkrete sag er drabspersonen, medmindre afgørende elementer taler imod.

Derfor blev det foreslået, at man kunne vende udgangspunktet om, således at børnene som udgangspunkt ikke går til drabspersonen, medmindre noget afgørende taler for det.

Men det var dengang to sider af samme sag.

- Hvis man fik myndigheden per automatik, ville jeg kigge på det, men det gør man ikke, så jeg er tryg ved lovgivningen, lød det fra ministeren.

Der er møde i sagen i Socialministeriet blandt Folketingets socialordførere klokken 7.30 tirsdag.

Spørgsmål: Kritikere vil nok hæfte sig ved, at dine udtalelser kommer efter, at et flertal ser ud til at ville presse en lovændring igennem uden om regeringen?

- Der er de for hurtigt ude, for det første, jeg gjorde efter påskeferien, var at sætte arbejdet med at ændre loven i gang, siger Manu Sareen.

Eksmanden har i retten erkendt de faktiske omstændigheder, hvilket vil sige, at han har erkendt at have forvoldt kvindens død.