Spørgsmål svar

Lægeløftet beskytter vores fag mod ligegyldighed

Løftet er skrevet i en anden tid, hvor sproget og konteksten var anderledes. Men hvis jeg læser det med nu-tidens briller, synes jeg egentlig teksten rummer de nye problemstillinger, mener Lise Møller, formand for Lægeforeningens etiske udvalg. Foto: Bax Lindhardt

Efter 200 år har lægeløftet stadig en stor betydning for læger og bruges, når fagets etiske problemstillinger drøftes, siger Lise Møller, formand for Lægeforeningens etiske udvalg

I dag er det 200 år siden, at lægeløftet blev indført i Danmark. Hvilken betydning har løftet for læger i dag?

Formelt set er betydningen kæmpestor, da du slet ikke kan få autorisation som læge uden at have aflagt løftet. Hvad angår indholdet, så oplever jeg, at der er noget særligt ved offentligt at vedkende sig bestemte moralske arbejdsleveregler, som skal følges for at bevare lægernes tillid.

Hvor tit spiller lægeløftet ind, når I i Lægeforeningens etiske udvalg drøfter etiske problemstillinger?

Det er et aspekt, vi ofte har med ind over. Det skete blandt andet sidste år, da vi udtalte os offentligt om, hvorvidt læger skulle være med til at ledsage tvangs-udviste flygtninge ud landet. Her anbefalede vi, at læger ikke medvirkede til tvangsudsendelserne, da det gjorde lægen til en myndighed. Vi havde i vores drøftelser lægeløftet inde over for at undersøge, om vi svigtede nogen ved ikke at medvirke og dermed brød med løftet. Vi havde også lægeløftet inde over sagen om, hvorvidt gravide illegale indvandrere har ret til sundhedsydelser i Danmark. Her talte vi ud fra løftet om vores pligt til at hjælpe det ufødte børn, som ikke selv har valgt at opholde sig i landet uden tilladelse. Egentlig er løftet altid med som en eller anden bevidsthed om, at man har lovet at gøre en forskel for mennesker.

Kan det 200 år gamle løfte rumme de nye etiske dilemmaer, læger står over for på grund af nye teknologier eller nye syn på for eksempel aktiv dødshjælp?

Løftet er skrevet i en anden tid, hvor sproget og konteksten var anderledes. Men hvis jeg læser det med nu-tidens briller, synes jeg egentlig teksten rummer de nye problemstillinger. Der kan selvfølgelig dukke nye dilemmaer op som prioriteringen af dyre behandlinger, der kun måske har en effekt. Men her kan man hæfte sig ved sidste del af læge-løftet om at efterleve fagets vedkommende anordninger og bestemmelser. Lægeløftet forpligtiger altså lægen til at efterleve andre og mere nutidige etiske regler og faglige retningslinjer og følger på den måde med tiden.

Kunne man med fordel ændre på teksten?

Der kan være fordele ved at gøre løftet mere nutidigt, og jeg kan også godt forstå, hvis nogle mener, det ikke giver mening for nutidens unge at læse teksten. Men jeg synes samtidig, der er noget specielt og særligt ved, at vi har en så gammel og historisk tekst. Den tradition synes jeg, der er noget fascinerende i at bygge videre på.

Løftet er ikke juridisk bindende, så hvad tror du, der ville ske, hvis man afskaffede det?

Jeg tror ikke, det ville have nogen betydning fra den ene dag til den anden, men over en længere periode kunne vi riskere mere ligegyldighed. Løftet er en markering af, at man i sit arbejde bliver betroet meget intime oplysninger om medmennesker og skal varetage deres helbred. Det stiller særlige fordringer til vores moral og etik, hvilket løftet minder os om. Selvom det ikke er juridiske regler, oplever jeg, at læger tager det alvorligt. Det skaber eftertanke og beskytter vores fag mod ligegyldighed.