Seksuelle beskeder spreder sig i klasseværelset

- Det fylder utrolig meget. Vi kan ikke komme udenom, at det her er noget, man snakker om i klasserne, siger formanden for Danske Skoleelever om sms'er med seksuelt indhold. Modelfoto

Facebook og snapchat bruges ikke kun til uskyldige beskeder om, hvem der tager kage med til klassens time

Flere skoleelever sender nemlig beskeder med seksuelt indhold til hinanden. Det kunne være et billede af en ung piges BH eller nøgne bryster. Fænomenet kaldes "sexting".

Ifølge Danske Skoleelever er fænomenet ikke ukendt. Faktisk er det noget, som formanden Miranda Dagsson ofte hører om i skolegården.

- Det fylder utrolig meget. Vi kan ikke komme udenom, at det her er noget, man snakker om i klasserne, siger hun.

Flere skoler, som DR Trekanten har talt med, har nemlig inden for de seneste år oplevet, at eleverne har sendt billeder af bryster eller baller til hinanden. I flere tilfælde har billederne senere bredt til sig til andre smartphones i klassen.

- Det dukker op med jævne mellemrum. Jeg tror man er naiv, hvis man ikke tror, det sker, siger Anne Guldbech Schmidt, der er skoleleder på Vejle Midtbyskole.

De har haft et enkelt tilfælde, hvor eleverne har sendt seksuelle beskeder til hinanden, der så er blevet delt i klassen.

 Selvom episoden på Vejle Midtbyskole ligger nogle år tilbage, kan Anne Guldbeck Schmidt tydeligt huske, hvordan eleverne reagerede, da de fandt ud af, at billederne var blevet spredt blandt vennerne.

- De bliver rigtig kede af det og får det rigtig skidt. Jeg tror ikke, de har en fornemmelse af, hvor store konsekvenser, det kan få for dem, siger hun.

Det er formanden for Danske Skoleelever enig i.
 
- Det kan let gå over gevind. Det virker sikkert meget sjovt i øjeblikket, men der er mange, der ikke tænker over de langsigtede konsekvenser, siger Miranda Dagsson.

Hvis ens bryster pludselig bipper ind på telefonerne hos ens klassekammerater, så kan det sætte dybe spor. Det fortæller Eva Jeyasingham fra Kids and Media, der rådgiver forældre om børn og medier.

- De kan blive mobbet og udstillet overfor deres klassekammerater. De ved ikke, hvor de her billeder ender henne og har ikke kontrol over dem, siger hun.

Derfor er det vigtigt, at forældrene tager problemstillingen op derhjemme. Også inden problemet opstår, mener hun.

- Man bliver nødt til at tale om de her intime ting derhjemme. Det skal være klart, om børnene kender til fænomenet og måske endda om de kender nogen, der har sendt sådanne beskeder, siger hun.