Økonomisk støtte til misbrugere når ikke alle

Når kommunerne udleverer rent sprøjteudstyr til misbrugere, sparer det samfundet for massive udgifter, der kunne opstå som følge af hiv- eller hepatitis c-behandling. Foto: jengit

Hver tredje kommune udleverer ikke rent sprøjteudstyr til stofmisbrugere, men alle kommuner modtager penge for at lægge sterilt vand i sprøjtesæt. Skarp kritik fra misbrugsorganisation

Landets kommuner modtager støtte til at udlevere sterilt vand i sprøjtesæt, men flere steder bliver pengene ikke brugt på det, de er tiltænkt.

Kristeligt Dagblad har tidligere beskrevet, hvordan 34 af landets kommuner ikke udleverer gratis rent sprøjteudstyr til misbrugere. Det viste en undersøgelse fra Gadejuristen, som er en privat organisation, der yder retshjælp og støtte til misbrugere. Men alligevel får alle kommuner kompensation for at indlægge sterilt vand i sprøjtesæt - også den tredjedel, der slet ikke udleverer sprøjteudstyret.

”Jeg synes, at det er et kæmpe svigt fra kommunernes side. De har et ansvar for at sikre, at der er injektionsudstyr til rådighed - de har oven i købet fået pengene til det,” siger Stine Brix (EL), der er medlem af Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg.

Allerede i 2004 blev der i satspuljeaftalen afsat midler til indlæggelse af såkaldte vandampuller med rent vand i sprøjtesæt. Siden er der først til amterne og siden til kommunerne over bloktilskuddet blevet udbetalt støtte til det sterile vand. Det vil sige, at de kommuner, der slet ikke udleverer noget, stadig får del i de 800.000 kroner pr. år, der gives som støtte.

Det bekræfter Thomas Adelskov (S), der er formand for Kommunernes Landsforenings (KL) Social- og Sundhedsudvalg.

”Det er korrekt, at kommunerne får et meget lille beløb fra staten til at udlevere sterilt vand. Og det er beklageligt, at ikke alle kommuner gør det,” skriver Thomas Adelskov i en mail.

Men uanset beløbets størrelse er det principielt forkert, mener Mai Mercado (K), der er ordfører på området.

”Her er en opgave, som ikke bliver løftet, men som kommunerne faktisk får penge til. Man bør sende kommunerne et hyrdebrev, hvor man forklarer, at de får de her penge til det sterile vand, og at vi så saftsuseme også regner med, at de løfter den opgave,” siger hun og understreger, at hun ikke ønsker at lovgive om udleveringen af sprøjter.

Det er en holdning, som Gadejuristen ikke deler:

”Det her er alt, alt for vigtigt både helbredsmæssigt og samfundsøkonomisk til at overlade til det kommunale selvstyre. Det bør være en pligt for kommunerne at udlevere gratis rent sprøjteudstyr, og midlerne skal selvfølgelig også følge med. Det, det vil koste, er peanuts i forhold til at behandle de her mennesker for eksempelvis hepatitisc og hiv, som de ellers risikerer at blive smittet med,” siger Nanna W. Gotfredsen.

Hun er leder af Gadejuristen og henviser til, at det koster op til 500.000 kroner at behandle én patient for hepatitis c.

Nanna W. Gotfredsen opfordrer sundhedsminister Nick Hækkerup til at gå ind i sagen. Stine Brix (EL) er enig:

”I første omgang er det kommunernes svigt, i anden omgang er det sundhedsministerens. Han må svinge pisken over dem,” siger hun.

Sundhedsminister Nick Hækkerup forholder sig dog afventende, skriver han i en mail:

”Når kommuner modtager tilskud, er der selvfølgelig en forventning om, at midlerne bliver brugt til det, de skal. Jeg har bedt KL om at oplyse, om kommunerne udleverer vandampuller i sprøjtesæt til stofmisbrugere. Så i første omgang vil jeg afvente svaret fra KL.”