Madspild på dagsordenen

I Danmark smider vi lige nu et halvt million tons spiseligt mad ud om året. Foto: Björn Lindberg

Danmarks største event mod madspild finder sted i dag

"For mad i overflod fører til sygdom, og grådighed kan give mavesmerter."

Ovenstående kunne næsten være fra en reklame mod madspild. Men i virkeligheden er det et citat om frås fra Siraks Bog (cirka 180 f.kr.), og det er ifølge forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad noget, som alle kan blive enige om. Derfor er kampen mod madspild en ”vinderdagsorden”, siger Selina Juul, der er stifter af bevægelsen. Alligevel er madspild et stort problem, som koster de danske husholdninger 16 milliarder kroner om året.

”I Danmark smider vi lige nu et halvt million tons spiseligt mad ud om året. Forbrugerne står for mere end halvdelen af det. Vi er altså en del af problemet, men vi er også en del af løsningen,” siger Selina Juul og fortæller, at industrien, detailhandlen, storkøkkener og kantiner står for den anden halvdel af landets madspild.

Også på Christiansborg har man øje for problemet. Miljøstyrelsen gennemførte tidligere på året en stor undersøgelse af danskernes affalds-vaner, og den viser, at en fjerdedel af alt det, vi smider ud, kunne have været spist. Derfor vil miljøminister Kirsten Brosbøl (S) i regeringens kommende strategi for forebyggelse af affald også medtænke tiltag, der skal reducere madspildet.

”Madspild er alles ansvar. Forbrugerne skal blive bedre til kun at købe det, de har brug for, og supermarkederne bør sælge mad i mindre pakker, så intet går til spilde. Madspild er ikke kun skidt for husholdningsbudgettet. Vores planet kan heller ikke blive ved med at holde til, at mad bliver produceret direkte til skraldespanden,” skriver Kirsten Brosbøl i en mail til Kristeligt Dagblad.

Selina Juul fra Stop Spild Af Mad siger, at Danmark er et af de førende lande til at sætte madspild på dagsordenen. Og for at fastholde opmærksomheden på problemet - og løsningerne - har organisationen sammen med Miljøministeriet arrangeret Danmarks største event mod madspild.

I dag forventes flere tusind mennesker derfor at samles på Rådhuspladsen i København, hvor der fra klokken 14 til 17 vil blive uddelt gratis overskudsmad akkompagneret til musik fra Master Fatman og med taler af blandt andre Kirsten Brosbøl og fødevareminister Dan Jørgensen (S).