Vi er ikke så miljørigtige, som vi tror

Ny rapport fra Verdensnaturfonden afslører, at hvis alle levede som danskerne, skulle vi bruge 4,5 jordkloder. Foto: Susanne Mertz

Danskerne ligger nummer fire i rækken af lande, der belaster kloden mest per indbygger. Vi bør revidere vores opfattelse af os selv som miljøbevidste, siger forsker

Som dansker er du én af de indbyggere i verden, der forurener kloden mest. Det viser en ny rapport fra Verdensnaturfonden, WWF.

Danmark er kun overgået af lande som Qatar, De Forenede Arabiske Emirater og Kuwait, hvis indbyggere får førstepladsen. 

Det er blandt andet forbruget af mad fra landbrug, træ fra skove og CO2-afbrænding, der gør os til det fjerde mest miljøbelastende folk i verden per indbygger. 

Men det er også importen af udenlandske varer, der placerer Danmark højt på listen. Særligt importen af soja fra Latinamerika, som landbruget bruger til foder, er en stor grund til den høje miljøbelastning. 

Stig Olsen, der er lektor i bæredygtig produktion fra DTU, mener, at vi nok skal revidere vores opfattelse af os selv som meget miljøbevidste. 

"Det er ikke så mange procent af den danske befolkning, der tænker på de miljømæssige konsekvenser af det, de gør. Danskerne har gode intentioner, men det er ikke altid klart for dem, hvad der er det bedste valg," siger han.

Han forklarer, at det især er det høje forbrug, der placerer os højt på listen over forurenende lande. 

"Vi køber jo en ny iPhone, så snart den er på gaden og smider den gamle væk. Og vi ser det mere og mere som en menneskeret at kunne tage på forlænget weekend til Barcelona," siger Stig Olsen.

Tidligere undersøgelser af de danske husstande har afsløret, at der i danskernes forbrug er tre tungtvejende faktorer, der øger vores miljøbelastning: Bil, bøf og bolig.

Det er altså madforbrug, opvarmning af boligen og transportvaner, der skal gøres noget ved, hvis danskerne vil have en bedre placering i fremtiden. 

Derfor er der også en del, vi som individer selv kan gøre.

"Hvis vi selv spiste sojabønner - i stedet for at give det som fodder til dyrene - ville det virkelig gøre en forskel. Så vi burde lade kødet ligge en gang imellem," mener han.

Han forklarer dog også, at det er en vigtig faktor, at undersøgelsen tæller miljøbelastningen fra Danmarks import med - for eksempel af sojabønnerne. Så længe vi bare taler om energiforbrug i Danmark uden belastningen fra import, så ligger danskerne ret lavt.

Danmark får også ros på dén front i rapporten fra Verdensnaturfonden. Danmark fremhæves her som ét af de lande, der er længst fremme med hensyn til vindenergi.
 
I 2013 formåede Danmark nemlig at sætte en milepæl. I december måned sidste år skaffede de danske vindmøller så meget energi, at det kunne dække halvdelen af danskernes elektricitetsforbrug.

På diagrammet her kan man se, at Danmark ligger nummer fire af de lande, der belaster kloden mest per indbygger. Det ser man ude til venstre i diagrammet. Yderst til højre med lyserød skrift ses verdensgennemsnittet. USA ligger på en 8. plads. Diagrammet er beskåret.

Kilde: WWF's "Living Planet Report 2014"