Politikere åbner for ny debat om dødshjælp

Forfatter til ny bog om aktiv dødshjælp mener, at politikerne "ser bort fra, at mange mennesker hver dag henslæber en ulykkelig og ulidelig tilværelse med sygdom, smerte, angst". Foto: Mikkel Østergaard

En speciallæge præsenterer nu sit eget forslag til en lov om aktiv dødshjælp. Emnet kommer muligvis op i folketingssalen i løbet af efteråret, siger sundhedsordfører

Det skal være lovligt for et søskendepar at give deres kræftramte mor en sidste, dødelig dosis ved et tryk på en morfinknap.

Og et forældrepar til en baby født med en smertefuld og livstruende lidelse skal have muligheden for at vælge, at deres barn skal forlade livet, selvom det kun lige er trådt ind i det.

Det mener Svend Lings, speciallæge i gigtsygdomme og arbejdsmedicin og tidligere lektor på universiteterne i Aarhus og Odense samt overlæge ved Arbejdsmedicinsk Klinik på OUH.

Han er forfatter til bogen: ”Hjælp mig aktiv dødshjælp”, der udkommer onsdag den 27. august på forlaget Turbine.

I bogen, som er i lommeformat, kan man blandt andet finde forslag til en række paragraffer om aktiv dødshjælp, præcis som i en ”rigtig lov”. Afsnittet er ment som en inspiration til politikerne, som ifølge Svend Lings ”ser bort fra, at mange mennesker hver dag henslæber en ulykkelig og ulidelig tilværelse med sygdom, smerte, angst (“) og invaliditet,” når de tøver med at lovliggøre aktiv dødshjælp.

I Holland har de en lov. Og i Schweiz, Belgien og Luxembourg. Er tiden mon kommet til Danmark, sådan som Svend Lings håber?

”Vi er i Folketinget i proces i forhold til aktiv dødshjælp. Som det ser ud nu, er det muligt, det kommer op i løbet af efteråret. Jeg ved ikke præcis hvordan og hvornår, men jeg ved, at vi nu er modnet til at træffe en beslutning om det i Folketinget,” siger Flemming Møller Mortensen, sundhedsordfører for Socialdemokraterne.

Folketingets Sundhedsudvalg har blandt andet været på studietur til Holland og afholdt høringer for at få et indblik i, hvordan det etiske dilemma håndteres i andre lande. I Danmark er aktiv dødshjælp og assisteret selvmord stadig forbudt ifølge straffeloven, men undersøgelser viser, at omkring 70 procent af danskerne går ind for at gøre det lovligt.

”Det lyder oplagt at svare ja til aktiv dødshjælp, når man lever i et frit og demokratisk land, men konsekvensen er der mange, der ikke er klar over. Og det er vigtigt at få den viden frem, som kan vejlede os ind i en lovgivning,” siger Flemming Møller Mortensen, der dog ikke har tænkt sig at hente inspiration hos Svend Lings.

Venstres sundhedsordfører, Sophie Løhde, har også været med på studietur til Holland, men føler sig ikke modnet til at træffe en beslutning om aktiv dødshjælp.

”Jeg mener ikke, vi har kigget ordentligt på de udenlandske erfaringer. Man har bedt ambassaderne om at sende en stak papirer hver, og så mener man, at man har indhentet de erfaringer, der er at hente. Men, undskyld mig, det er jo ikke at tage debatten alvorligt,” siger hun.

Hos De Konservative lader man sig ikke drive rundt af folkestemningen omkring aktiv dødshjælp, siger partiets sundhedsordfører Mai Mercado og forklarer, at der i partiet foregår en løbende diskussion om emnet.

”Ligesom med de homoseksuelle vielser er det her et spørgsmål, hvor vi har stærke tilhængere og stærke modstandere, og det er svært som ordfører at skulle udtale sig entydigt på vegne af alle. Hvis der kommer et lovforslag, så er jeg ret overbevist om, at folketingsgruppen vil blive fritstillet til at stemme, som de vil. Selv er jeg nok der, hvor jeg ikke føler, man bare bør kunne give slip på livet så let,” siger hun.

Professor i sociologi og filosofi ved Syddansk Universitet Søren Harnow Klausen har fulgt dødshjælpsdebatten i en årrække. Han mener, at Svend Lings' lovforslag er et friskt pust til politikerne.

”På en måde gør de næppe den store forskel i debatten, som fortsat er præget af meget principielle uenigheder. Alligevel kan det måske hjælpe til at bryde hårdknuden og på sigt ændre synspunkter og praksis. Hans praktiske, konkrete tilgang kan hjælpe til at sætte et vist skub i processen,” siger han.

Andre læser lige nu