Kvinder gør oprør mod perfekthed på nettet

Signe Olivarius har delt dette billede på Facebook. ”Det er mere interessant at se på, hvad kroppen kan, fremfor hvordan den ser ud,” siger hun.

På de sociale medier er der en stigende tendens til, at kvinder præsenterer sig selv og deres krop med billeder, der udfordrer det gængse skønhedsideal. Det er et oprør mod det perfekte, fortæller forsker

Stomiposer. Overvægt. Rynker. Ar. Det er måske ikke det, man umiddelbart forbinder med billeder af kroppe på de sociale medier, der tværtimod er domineret af glat hud og veltrænede muskler.

Men fremtiden på de sociale medier er ikke helt så ensidig. Kvinder er nemlig i stigende grad begyndt at dele billeder af dem selv, der udfordrer samfundets idé om det ideelle udseende. Det siger forsker i kropsidealer ved Aarhus Universitet, Lise Dilling-Hansen.

På de sociale medier Facebook og Instagram lægger overvægtige kvinder stolt billeder op af dem selv i bikini, tarmpatienter viser deres stomiposer frem, og mødre lader offentligheden få indsigt i, hvordan en efterfødsels-mave ser ud.

De bliver på den måde en modpol til ”det perfekte”, som ellers dominerer på de sociale medier.

”Der er tale om en tendens, der til dels består af et oprør mod en bestemt type krop og den perfektionisme, som vi hele tiden dyrker, når det kommer til vores egen og andres kroppe,” fortæller Lise Dilling-Hansen og uddyber:

”Jeg tror, det udspringer af en mæthed over det perfekte og en træthed over de snævre kasser, vi definerer lækkerhed ud fra. I Hollywood-filmen har den sexede kvinde aldrig et ar eller en stomipose. Men her står kvinder frem og viser, at man sagtens kan være lækker, dejlig og sej, selvom man ikke lever op til det gængse kropsideal.”

Signe Olivarius har født to børn. Det bærer hendes maveskind præg af. Alligevel har hun lagt billeder op på Facebook af sin mave, som den fremgår i al sin naturlighed.

”Det var et oprør, der kom sig af en indignation over alle de krav, som en kvindekrop skal leve op til. Det er som om, at kvinder kun kan tillade sig at vise deres krop frem, hvis den lever op til samfundets idé om, hvad der er attraktivt. Jeg ville vise folk, at jeg er berettiget til at have den krop, jeg har,” siger Signe Olivarius, der understreger vigtigheden af, at alle kropstyper får plads i det offentlige rum.

Signe Olivarius har kun fået positive reaktioner på sine billeder:

”Folk sagde, at jeg var modig, men jeg følte mig egentlig ikke modig. Jeg skammer mig ikke over min krop, så jeg var ikke bange for at dele billedet. Jeg synes, at det er langt mere interessant at se på, hvad kroppen kan, fremfor hvordan den ser ud. Min mave har båret to børn det er jeg stolt af.”

Oprøret for det uperfekte udgør et vigtigt modspil til den kultur, der ellers hersker på de sociale medier, hvor man kun udstiller de perfekte dele af ens liv, mener Lise Dilling-Hansen.

”Det betyder enormt meget, at der er nogle kvinder, der tør stå frem. Det kan vise unge piger, der lider af selvværdsproblemer, at de godt kan være til i verden uden at ligge under for at være 'forkert'. Dette kan være de gode eksempler, der skal til, for at det går det op for pigerne, at de også har en udgave af en lækker krop.”

Dette var også et vigtigt argument for Signe Olivarius i sine overvejelser om at lægge billedet op til offentlighedens skue:

”Jeg vil vise andre, at man sagtens kan være glad for sin krop, selvom den ikke lever op til samfundets idealer. Skønhed kan godt være i det uperfekte.”