Emilia vil ikke ligne en vampyr

Emilia og hendes mor, Tina, er enige om, at en tandretning er mere uskyldigt end en plastikoperation eller et ansigtsløft. Foto: Flemming Jeppesen/Fokus

Emilia Vad på 15 år har fået afslag på at få sine ”hugtænder” rettet hos den kommunale tandpleje, så nu får hun i stedet rettet tænder hos en privat specialtandlæge. Det nye smil kommer til at koste op mod 35.000 kroner

I 15-årige Emilia Vads familie har alle kvinderne helt lige og pæne tænder.

Faktisk så pæne, at Emilias storesøster, Frederikke, fik en pris for Årets smil, da hun stoppede på sin efterskole. Nu går Emilia selv på efterskole, men regner ikke med at kunne følge i storesøsterens fodspor lige nu har hun nemlig bøjle på.

”Til gengæld har jeg den pæneste bøjle i min klasse,” griner Emilia og blotter en næsten usynlig ståltråd trukket over de forreste tænder af specialtandlæge Janne Grønhøj hos tandlægerne Grønhøj & Laursen i Aarhus. I dag skal bøjlen strammes op, og Emilias mor, Tina Vad, er med på en kigger.

Emilia Vad er et af de mange danske børn og unge, der de senere år er gået forgæves til skoletandlægen med store fortænder, hugtænder eller underbid. Reglerne for, hvornår tandlæger må rette tænder, er nemlig blevet strammet i en sådan grad, at 10 procent færre får tandregulering på det offentliges regning nu end for 10 år siden. Tænder, hvor skævheden kun har ydre, kosmetisk betydning, må ikke længere rettes hos skoletandlægen, med-mindre det vurderes at give barnet ”alvorlige psykosociale problemer”.

For Emilias vedkommende lå hjørnetænderne lidt højt oppe i tandkødet under læben. Men ikke højt nok til at give fysiske gener og heller ikke højt nok til, at hun blev mobbet med det.

”Først var jeg megaoverrasket. Jeg tænkte jo, de gik ud fra det, man kunne se foran, og jeg syntes selv, jeg lignede en vampyr. Men de sagde, at mit bid var helt fint,” siger Emilia, der ligesom nu havde sin mor med.

”Beskeden var, at det har vi simpelthen ikke ressourcer til at lave,” forklarer Tina Vad.

For et år siden tog Emilia og hendes forældre så en beslutning om at gøre noget ved tænderne. Prisoverslaget fra specialtandlægeklinikken lyder på 30.000-35.000 kroner. Men Emilia synes ikke, det er meget at give for et bedre udseende.

”Det er lidt mere uskyldigt end at få en plastikoperation eller et ansigtsløft. At få rettet sine tænder er jo helt normalt. I min klasse er vi syv, der har bøjle på lige nu,” siger Emilia.

Mor Tina er enig:

”Det er lidt noget andet end at få lavet, du ved ... bryster,” siger hun og tegner to store bobler ud fra sig selv.

”Jeg synes, der er god ræson i det for Emilia. Men hvis hun kom og ville have en ny næse, så ville jeg nok tænke anderledes om det. Jeg ved jo ikke, hvor andre lægger blikket første gang, de møder et fremmed menneske, men jeg lægger altså meget mærke til, hvis folk har grimme tænder. Det er nok, fordi jeg dybest set tænker, at det er noget, folk selv kan gøre noget ved.”

Det er Emilias eget ønske at have pæne tænder, lægger både mor og datter vægt på. Men der er også en grad af personlighed i tænderne, som Emilia godt er klar over, hun ændrer lidt på nu.

”Efter at jeg fik den her bøjle på, er der flere af mine venner, der har undret sig. 'Emilia, det er jo bare dig med de tænder', siger de. Men jeg synes bare, at lige tænder er pænest. Og det er slet ikke så slemt at have bøjle på. Jeg vil hellere være grim i et år end have grimme tænder resten af livet.”

Hvad tænker Emilias mor om at spendere op mod 35.000 kroner på sit barn, blot fordi hun er træt af sine ”vampyrtænder”?

Ja, faktisk er det slet ikke Emilias mor, men mormor, der døde i februar, der sponsorerer, forklarer Emilia selv.

”Min mormor var sådan lidt en ... fin dame. Hun gik altid med neglelak og havde også virkelig pæne tænder. En dag sad vi og snakkede om familiens tænder. Hvordan jeg ligesom faldt lidt uden for alle kvinderne i familien. Det kunne hun godt se, og så sagde hun: 'Emilia, hvis du gerne vil have det lavet, så skal jeg nok betale det'.”

Mormoderen døde af brystkræft, kort efter at bøjlen var sat på. Emilia synes næsten, man kan sige, at hun nu har arvet sin mormors pæne tænder.

”Det kommer i hvert fald til at blive et slags minde om hende, hver gang jeg ser mig i spejlet.”