Fælles Forandring - efterskolernes verdensmålsfestival

Bæredygtig livsstil - men hvordan?

Frøya (t.v.) og Figne (t.h.) fra Flakkebjerg Efterskole, der har været arrangører på selve festivalen, lagde et hurtigt smut forbi workshoppen for at mærke den gode stemning. ”De små ting i hverdagen tæller enormt meget for, at vi kan komme i mål med verdensmål 13, og det er blandt andet omlægning af madlavningen, så det er fedt med workshops som denne her,” siger Figne. ”At gøre madlavningen klimavenlig er også et rigtig godt sted at starte, da det er håndgribeligt, og noget de fleste kan forholde sig til,” supplerer Frøya smilende Foto: Alma Clement Kristensen

Der er blevet skabt en folkelig bevægelse og en universel bekymring for klimaet og klodens fremtid – især hos de unge. Der bliver skolestrejket og demonstreret verden over. Flere tilpasser deres levemåde med grønne tiltag i håb om, at man kan gøre en lille forskel som enkeltperson, når man i aviserne læser om nationer, der melder sig ud af internationalt samarbejde og ikke hører om andet end politikere, der bruger ord frem for handling. Verdensmål 13 handler om klimavenlig mad

En gruppe efterskoleelever fra Sejergaardens Musikefterskole har lavet workshoppen med navnet ”Nem Klimavenlig Mad” for at vise og lære andre unge, hvordan man kan leve mere bæredygtigt, hvis man selv er blevet for træt af at høre på politikerne. Festivalens gæster kan komme og lave en klimavenlig pastaret og mødes over en snak om madlavning, bæredygtighed, efterskolelivet og få et break fra den ellers larmende og menneskefyldte festival.

”Vi skal i dag lave en nem pastaret, der er 100% økologisk og uden kød og mejeriprodukter. Det er en billig, nem ret, der er god at lave, når man en dag flytter hjemmefra, og så skal vi bare hygge. Vi har derfor brug for nogen til at skære løg, pille hvidløg og skære tomater,” lyder det fra Falke fra Sejergaardens Musikefterskole, som er en af arrangørerne af workshoppen.

Theodor fra Flakkebjerg Efterskole er en af deltagerne på workshoppen. Han er blevet sat til at åbne dåser med flåede tomater, som skal bruges til tomatsovsen, der skal serveres med pastaen. ”Jeg har tilmeldt mig denne her workshop, fordi jeg gerne vil lære noget om bæredygtig og klimavenlig madlavning. Jeg vil gerne kunne hjælpe med aftensmaden derhjemme, når jeg engang stopper på efterskolen, og så er det meget godt med nogle tips og tricks,” fortæller han.

Der bliver pillet hvidløg, skåret tomater, agurker og kogt pasta - alt økologisk, og råvarerne er fra Danmark. Snakken går på alt fra fodbold til regler på de forskellige efterskoler og måltiderne. På billedet ses Anna og August fra Flakkebjerg Efterskole, der skærer tomater og gulerødder til tomatsovsen, mens August fortæller om madlavning og bæredygtighed på Flakkebjerg Efterskole.

Det er syv elever fra Sejergaardens Musikefterskole, der står for workshoppen. ”Vi kan se en generel bekymring for klimaet på efterskolen, men vi får enormt meget kød og en masse konventionel mad på vores efterskole, så det er faktisk også lidt ment som en protest mod køkkenpersonalet på vores efterskole, der ikke lader os hjælpe med madlavningen,” siger Falke (Tredje person fra venstre).

Sera, der er den eneste elev fra Kastanjevej Efterskole på workshoppen var også med til at lave mad. ”Jeg synes, det er grineren at lave mad, så jeg har glædet mig til denne her workshop. Klimaet fylder enormt meget hos os unge mennesker i dag, så jeg tænkte også, at jeg ville have en masse at snakke med de andre deltagere om. På min efterskole har vi selv snakket rigtig meget om, hvad man selv kan gøre for at leve mere bæredygtigt som forberedelse til festivalen, og det kan jeg også mærke de andre efterskoler har. Festivalen er kun et symbol på, hvad vi har lært og arbejdet med på de forskellige efterskoler som forberedelse til Fælles Forandring,” siger hun.

På billedet ses Gustav, Alfred, Sigurd, Lauge, Falke og Carmen Foto: Alma Clement Kristensen
Foto: Alma Clement Kristensen
Foto: Alma Clement Kristensen
På billedet ses Gustav, Alfred, Sigurd, Lauge, Falke og Carmen Foto: Alma Clement Kristensen
Foto: Alma Clement Kristensen