Jane Aamund overvejer dødshjælp: Vil have en værdig død

Jane Aamund, forfatter, er den seneste i rækken, der står frem og taler åbent om ønsket om at få aktiv dødshjælp Foto: Kåre Viemose/ Denmark

Forfatteren Jane Aamund har i mange år kæmpet mod kræften og daglige smerter. Nu er smerterne ved at blive for meget og i dag ud melder hun ud i flere medier, at hun i øjeblikket overvejer at få hjælp til at dø på en klinik i Schweiz

Jeg kan mærke, at tiden nærmer sig, at jeg snart må ansøge om aktiv dødshjælp. Sådan lyder meldingen i dag fra den storsælgende forfatter af titler som Klinkevals-trilogien og Colorado Drømme i et stort interview med ugebladet Ude og Hjemme.

I interviewet begrunder den 77-årige Jane Aamund sit valg om nu at stå offentligt frem med sit ønske om at modtage hjælp til at dø med henvisning til, hvordan hun selv tidligere har haft glæde af at læse historier om andre i samme situation.

Sidste forår fortalte Kristeligt Dagblad historien om Kjeld Rasmussen, der rejste til Schweiz for at begå assisteret selvmord på klinikken Dignitas, og i januar rejste danske Jane Hoffmann til Schweiz med samme formål. Det er især historien om den 53-årige Jane Hoffman, der ifølge Jane Aamund ligger til grund for, at hun nu vælger selv at stå offentligt frem med sine overvejelser om at slutte livet på en klinik i Schweiz.

Jane Aamund har igennem mange år kæmpet mod flere forskellige kræftformer. Den folkekære forfatter fik allerede som 33-årig konstateret livmoderhalskræft, hvor hun fik fjernet livmoderen. Siden har kræften fulgt Jane Aamund gennem årene. Udover livmoderhalskræften har hun også haft brystkræft og kræft i ganen, der var så omfattende, at ganen måtte bortopereres.

Strålebehandlingerne mod kræftformerne har i dag resulteret i stråleskader, der betyder, at Jane Aamund nu dagligt lider af stærke smerter. Samtidigt kan hun ikke tåle morfinpræparater, og der er derfor ingen mulighed for at kunne lindre smerterne på den måde.

Derfor er hendes tilværelse i dag, med hendes egne ord, en udmattende daglig kamp:

Jeg har stråleskader i min kæbe og i min nakke, der efterhånden gør mit liv uudholdeligt af smerter. Jeg kan kun spise flydende kost og har altid store smerter. Jeg er ved at miste hørelsen, jeg kan næsten ikke synke, og jeg vil ikke have sonde. For hver dag bliver jeg mere og mere udmattet og ked af det, siger hun.

FAKTA

Aktiv dødshjælp
Ved aktiv dødshjælp er det lægen, der efter patientens ønske tager hans eller hendes liv ved hjælp af medicin typisk en indsprøjtning. Det er lovligt i blandt andet Holland og Belgien. Aktiv dødshjælp er ulovligt i Danmark ifølge §239 i Straffeloven.

Assisteret selvmord
Ved assisteret selvmord er det patienten selv, der tager sit eget liv. Men vedkommende får hjælp til det for eksempel ved at en læge udskriver dødbringende medicin. Det er lovligt i blandt andet Schweiz og visse stater i USA. Assisteret selvmord er ulovligt i Danmark ifølge §240 i Straffeloven.

Passiv dødshjælp

En uundgåeligt døende patient har ret til at fravælge en behandling, der kun vil kunne udskyde døden. Efter samme lov kan en patient modtage nødvendige smertestillende midler, selv om de fremskynder dødstidspunktet. En læge eller en anden sundhedsperson kan desuden undlade at påbegynde eller fortsætte en livsforlængende behandling af uundgåeligt døende patienter, der ikke længere er i stand til at bruge deres selvbestemmelsesret.