Præsten, der støtter aktiv dødshjælp

Under sit teologistudium blev Loa Skovgaard Vibe Christensen overbevist om, at nogle mennesker med livstruende sygdom bør have lov til at få hjælp til at afslutte livet på værdig vis. – Foto: Palle Peter Skov.

Hun er en af landets unge præster og har høje ambitioner om at værne om folkekirkens rummelighed. Selv tilhører Loa Skovgaard Vibe Christensen det mindretal af præster, som går ind for aktiv dødshjælp

11 procent af præsterne i den danske folkekirke mener, at mennesker med livstruende sygdomme bør kunne få hjælp til at dø, og går dermed ind for aktiv dødshjælp. Sognepræst i Esbjerg, 34-årige Loa Skovgaard Vibe Christensen, er en af disse og holdningen har hun ikke grebet ud af den blå luft.

Under sin uddannelse til teolog på Aarhus Universitet tog hun af personlig interesse valgfag, der koncentrerede sig særligt om etik og teologi. Selv fortæller hun, at det er gennem denne undervisning, at hun er blevet overbevist om, at der kan være forhold for mennesker med livstruende sygdomme, der betyder, at livet ikke kan leves, og at de bør have lov til at få hjælp til at afslutte det på værdig vis.

LÆS OGSÅ: Tre ud af fire præster er i mod aktiv dødshjælp

Loa Skovgaard Vibe Christensenssynspunkt udspringer ifølge hende selv ikke af, at hun har positioneret sig på et fast defineret teologisk ståsted. Hun færdes med egne ord godt på den brede midtbane og kalder sig selv en praktisk-pragmatisk præst.

Det er også derfor, hævder hun, at hun går ind for aktiv dødshjælp for hvorfor skal det kriminaliseres, når man i stedet bør diskutere, hvor ordentligt det kan gøres?

Flere tidligere kolleger peger på, at den kvindelige præst, som er opvokset i Vorbasse ved Billund, er et lystigt talende mennesker, der ikke er bange for at stå frem med sine holdninger.

Hun er, siger hun selv, også klar til at tage imod de slag, der måtte komme, når man vælger at melde klart ud.

Siden Loa Skovgaard Vibe Christensen blev uddannet fra Pastoralseminariet i 2010, har hendes mission været at kere sig om folkekirkens ve og vel og særligt værne om den rummelighed, som efter hendes mening kendetegner kirken og gerne skal blive ved med at gøre det.

Indtil videre har hun arbejdet for sagen i stillinger i henholdsvis Trinitatis Kirke i Fredericia, Vor Frelser Kirke i Esbjerg, Skads og Jerne Kirker samt Grundtvigskirken i Esbjerg, hvor hun i øjeblikket er vikarierende præst.

Når kolleger skal sætte ord på Loa Skovgaard Vibe Christensens egenskaber som menneske og præst, kalder de hende en gæv og frejdig person, der ikke er bange for at tage fra i sit arbejde.

Fremhævet bliver det også, at hun har en naturlig evne til at tale med mennesker og sætte ord på følelser, hvad der især gør hende til en god samtalepartner for de efterladte ved begravelsessamtaler.

At Loa Skovgaard Vibe Christensen blev præst, er næppe kommet som nogen overraskelse for hendes nærmeste allerede som fire-årig vidste hun, at det var i folkekirken, hun skulle slå sine folder. Nøjagtig som hendes mormor, der også var præst, gjorde det.

Den esbjergensiske præst har selv adresse i Aarhus, hvor hun bor sammen med sin kæreste, der ved et bryllup til september i år bliver hendes ægtemand, og deres femårige søn. En del af hendes tid bruges derfor i bilen mellem den jyske hovedstad og Esbjerg, og når hun ikke sidder der, holder hun af at være sammen med sine søskende, der alle bor i Aarhus samt forældrene, ligesom det bliver til en del svømmeture, der skal kompensere for de mange kilometer i bilen.