Ministre vil hjælpe syge til at begå selvmord

Ifølge avisen den britiske avis Daily Telegraph har anslået 60 personer taget livet af sig selv med hjælp fra familie eller venner siden 2009. Foto: Petr Malyshev

Britiske ministre kalder det uværdigt, at dødeligt syge må rejse ud af landet for at afslutte deres liv

To nyudnævnte viceministre i det britiske sundhedsministerium taler for ændring af loven, så det ikke fremover vil være ulovligt at hjælpe dødeligt syge med at tage deres eget liv.

Først ude var den konservative Anna Soubry, der knapt var udnævnt til britisk vicesundhedsminister, før hun skabte store overskrifter med en åben kritik af, at dødeligt syge må rejse ud af landet, hvis de ønsker hjælp til at afslutte deres liv.

LÆS OGSÅ: Flertal i Det Etiske Råd står fast på at afvise aktiv dødshjælp

I et interview med den britiske avis The Times kaldte hun den nuværende lovgivning for latterlig og rystende og argumenterede for, at det bør være muligt og lovligt at få hjælp til at afslutte sit eget liv i sit hjemland.

Holdningen udløste omgående reaktioner, herunder også stærk kritik fra hendes egne partifæller.

Ethvert nyt forslag om retten til at dø vil blive stærkt imødegået fra alle sider af parlamentet. Det vil være en glidebane, som gradvist over tid vil reducere retten til at leve, sagde det konservative parlamentsmedlem Mark Pritchard til den britiske nyhedsstation BBC.

I interviewet afviste Anna Soubry, at hun er fortaler for aktiv dødshjælp.

Men du har retten til at tage dit eget liv, lød det fra den nye minister, som først blev medlem af parlamentet sidste år, og før da var advokat.

Hun er en af fire viceministre i sundhedsministeriet, hvor den ligeledes konservative Jeremy Hunt er den øverste minister, som også har plads i kabinettet.

Her får hun opbakning fra en anden af de fire fagministre i sundhedsministeriet. Norman Lamb er minister for De Liberale Demokrater i sundhedsministeriet, og han har ansvaret for politikken omkring selvmord. I et interview med BBC understreger han, at der ikke er nogen planer om en lovændring, men han siger samtidig, at der er plads til debat.

Vi har ganske rigtigt den holdning, at det er op til den enkeltes samvittighed, og at det er parlamentet, der skal tage beslutningen. Men i de tilfælde, hvor en person er dødeligt syg, er der plads til debat. Min personlige holdning er, at der er grundlag for en reform. Men det er min personlige holdning, og den har ikke noget at gøre med min rolle som minister i sundhedsministeriet, siger Norman Lamb.

Såvel sundhedsministeriet som justitsministeriet, der har ansvaret for loven, har udsendt erklæringer om, at det er ministrenes personlige holdninger og ikke regeringens politik.

De to ministre skal heller ikke regne med støtte fra den britiske lægeforening BMA.

At ændre loven vil være en ændring af grænsen mellem liv og død. Det er en kurs, som jeg ikke ønsker, vi slår ind på i dette land, siger præsidenten for BMA, Sheila Hollins.

Ifølge avisen den britiske avis Daily Telegraph har anslået 60 personer taget livet af sig selv med hjælp fra familie eller venner siden 2009.