Ingen garantier ved aktiv dødshjælp

Debbie Purdy, der lider af sklerose og ønsker aktiv dødshjælp, ses her sammen med sin mand, Omar Puente, efter Højesterets afgørelse. - Foto: BEN STANSALL Denmark

Aktiv dødshjælp er stærkt debatteret i England. I dag sagde Højesteret nej til at love en skleroseramt kvinde, at hendes mand undgår fængsel, hvis han sidder ved hendes side, når hun dør

En engelsk kvinde med stærkt fremskreden sklerose har søgt Højesterets ord for, at hendes mand handler i overensstemmelse med engelsk lov og dermed ikke bliver sigtet for en forbrydelse, hvis han rejser med hende til Schweiz, hvor hun vil modtage aktiv dødshjælp på en klinik. Men retten sagde i dag nej. Den vil ikke love noget.

Dommer Scott Baker beklager sagen.

- Vi kan ikke forlade denne sag uden at udtrykke fores største sympati med Purdy, hendes mand og andre i lignende situationer, som ønsker at vide i forvejen, om de bliver sigtet for at gøre det, som de anser for noget, som lovet burde tillade, nemlig at hjælp en elsket til at gå bort og dermed slutte smerterne hos den, der er ude af stand til selv at gøre det, siger Scott Baker til BBC og fortsætter:

- Men det ville kræve en ændring i lovgivningen.

At hjælpe med eller have meddelagtighed i et selvmord kan i England give op til 14 års fængsel. Indtil nu er ingen englændere dog blevet dømt efter denne 47 år gamle lov.

Debbie Purdy overvejer fortsat at rejse til Schweiz. Hun har været ramt af sygdommen siden 1995 og er i dag yderst svækket.

Mere om sagen
Her kan du høre Debbie Purdy argumente for sin sag på BBC-news, da hun kom ud fra Højesteret efter afvisningen.

SE VIDEOEN HER.