Farlig dødshjælp

Aktiv dødshjælp er en glidebane

Det britiske lægetidsskrift The Lancet offentliggjorde hen over sommeren en undersøgelse, der viser, at antallet af hollændere, der modtager aktiv dødshjælp, stagnerer. Undersøgelsen vil blive brugt i argumentationen for at legalisere aktiv dødshjælp i Danmark. I Holland har aktiv dødshjælp været accepteret i årtier og lovlig siden 2002.

Et flertal af danskere er tilhængere af aktiv dødshjælp. De vægter individets ret til at bestemme over sig selv højere end samfundets ret til at skabe normer for, hvordan alle skal behandles. Men de bør lytte til den norske overlæge Morten Horns advarsel.

I et indlæg i den norske avis Aftenposten gør han rede for, at det reelle antal, der modtager aktiv dødshjælp i Holland, er stigende. Samtidig påpeger han, at hollandske politikere har åbnet for, at stadig flere end de nu godt 4000 årligt kan få hjælp til at dø. Senest har man diskuteret, om alle, der er mæt af dage, skal have muligheden. Hvad der var tænkt som en menneskelig lov, har fået umenneskelige følger. bjer