Aktiv dødshjælp kommer igen til debat

Aktiv dødshjælp bliver igen et aktuelt debatemne.På billedet ses medicin benyttet af den amerikanske læge Jack Kevorkian til at udføre aktiv dødshjælp. Foto: Richard Levine

Ny stor artikelserie om det vigtige etiske problem

På et debatmøde om aktiv dødshjælp for nogle år siden rejste en mand sig op og skældte lægen i panelet ud. Mandens hustru havde været dødeligt syg. Hun havde været angst og haft smerter, men selvom han havde bedt lægerne om at gøre en ende på hendes liv, havde de nægtet det. Lægestanden havde svigtet, sagde han anklagende til lægen i panelet.

Denne svarede igen med et enkelt modspørgsmål: Hvorfor slog du ikke bare selv din hustru ihjel?

Aktiv dødshjælp er et af vor tids store etiske dilemmaer, som nu igen sættes til politisk debat. Et stort flertal i befolkningen erklærer sig som tilhængere af aktiv dødshjælp (hvis lægerne foretager den), mens politikerne heldigvis fortsat er imod. Her på avisen vil vi i de kommende uger bringe en række markante artikler om dødshjælp. Vi har, som det fremgår af artiklen her på forsiden, været i kontakt med et flertal af Folketingets 179 medlemmer for at høre, hvad de mener. Men endnu mere interessant er om muligt de artikler, som de to journalister Nanna Schelde og Line Vaaben har skrevet for at fortælle om en række menneskeskæbner, der på den ene eller anden måde har fået hjælp til at dø eller ønsker at få det.

De har arbejdet på artiklerne over mange måneder og fortæller nogle dybt bevægende beretninger om danskere, der selv vælger døden. I løbet af det seneste årti har flere lande i Europa gjort sig konkrete erfaringer med aktiv dødshjælp. De to journalister har besøgt Holland, der er det land i Europa, hvor flest mennesker får foretaget aktiv dødshjælp, og de vil også skrive fra Schweiz, hvor assisteret selvmord også for danskere er lovligt.

Vi mener, at vi som avis og nyhedsmedie bør orientere vore læsere om den nye virkelighed, hvor flere vælger at lade sig slå ihjel eller bliver hjulpet til at slå sig selv ihjel. Der sættes i de kommende uger fokus på grundlæggende etiske problemer, som det er vigtigt at forholde sig kvalificeret til. Det håber vi, at avisens artikler kan bidrage til.