44-årig fik dødshjælp efter mislykket kønsoperation

aktiv dødshjælp

En transseksuel belgier har fået dødshjælp efter en kønsoperation, der ikke gav de forventede resultater. Helt i overensstemmelse med loven, siger eksperter

Nathan Verhelst var 44 år, da han i mandags fik en dødelig sprøjte på et hospital i Bruxelles. Sagen har vakt opsigt i Belgien, hvor aktiv dødshjælp blev lovliggjort i 2002. For Nathan Verhelst var ikke uhelbredeligt syg, men derimod ramt af et psykisk sammenbrud efter en mislykket kønsoperation.

Han blev født som Nancy i en familie, der i forvejen tal-te tre drenge, og forældrene lagde ikke skjul på, at de ønskede sig endnu et drengebarn.

Jeg var den pige, ingen ønskede. Mens min brødre fik alt, hvad de ønskede sig, blev jeg forvist til et lagerrum over garagen. Havde hun da bare været en dreng, klagede min mor altid, har Nathan Verhelst forklaret i det flamsksprogede dagblad Het Laatste Nieuws om baggrunden for sin beslutning.

LÆS OGSÅ: Skal mænd have lov at føde børn?

Moderen har siden bekræftet over for avisen.

Da jeg så Nancy for første gang, bristede mine drømme. Hun var så grim. Jeg havde sat et uhyre i verden, et spøgelse, udtaler kvinden, der ikke udtrykker sorg over sit barns død.

Det rører mig ikke, siger hun.

Som 40-årig besluttede Nancy at gennemgå en hormonbehandling og få foretaget en kønsskifteoperation. Men han følte sig stadig spærret inde i en kvindekrop. Brysterne var stadig synlige, og penissen mislykket med hans egne ord.

Første gang jeg så min nye krop i spejlet, følte jeg aversion imod den. Jeg har levet 44 år for længe på denne jord, sagde han til avisen som forklaring på sit ønske om at dø.

Man kan helt klart tale om uudholdelig psykisk smerte, siger Wim Distlemans, professor i palliativ medicin og leder af det lægekollegium, der traf beslutningen.

LÆS OGSÅ: Lægeuddannelse ændrer syn på transkønnede

Afgørelsen holder sig inden for lovens rammer. Aktiv dødshjælp forudsætter lidelser, der ikke kan helbredes. Disse lidelser, siger loven, kan være enten fysiske eller psykiske, fastslår Jacqueline Herremans, der er medlem af Belgiens Bioetiske Komité.

Sidste år blev der givet aktiv dødshjælp i 1432 tilfælde i Belgien, heraf 52 tilfælde af psykiske lidelser. Inden for de næste uger skal det belgiske parlament behandle et forslag om at udvide dødshjælp til mindreårige og til personer, der lider af alzheimer.