Vejledning til den svære samtale

For at styrke rådgivningsindsatsen har Sundhedsstyrelsen nu ydet støtte til, at der i 2011 gennemføres kurser for læger, bliver lavet informationsmateriale om samtalerne og en kort vejledning til lægerne, der skal holde samtalerne. Foto: /colourbox.com

Siden 2000 har det været lovpligtigt at tilbyde alle kvinder en abortstøttesamtale før og efter en abort hos en læge eller socialrådgiver. Nu kommer der for første gang en vejledning til landets læger i, hvad samtalen skal indeholde, som skal få flere læger til at holde samtalerne

En ung kvinde sidder på hospitalsgangen og venter på en forberedende samtale til den abort, hun skal have senere på dagen. Men sygeplejersken fornemmer, at kvinden er i tvivl, om det er den rigtige beslutning, hun har truffet. Aborten bliver aflyst, kvinden henvist til en socialrådgiver hos Mødrehjælpen, og i dag er der kommet et barn mere til verden.

LÆS OGSÅ: Samtaler skal få flere til at føde

Sådan lyder oplevelsen for en af de mange kvinder, der har taget mod tilbuddet om en abortstøttesamtale. Det har været lovpligtigt at tilbyde den type samtale til kvinder før og efter en abort siden 2000 – enten hos en læge eller en socialrådgiver. For nogle er samtalen med til at ændre beslutningen, mens andre bruger samtalen til at få bekræftet det valg, de allerede har truffet.

Derfor er hver enkelt samtale også meget individuelt stykket sammen, og der har hidtil ikke eksisteret nogen vejledning til, hvad samtalen skal indeholde. Hos Mødrehjælpen har man dog udviklet sit eget koncept til socialrådgiverne, der enten taler med kvinderne over telefonen eller på et af rådgivningscentrene i København, Odense eller Aarhus, fortæller Mødrehjælpens direktør, Mads Roke Clausen.

"Men samtalen kommer meget an på den enkelte kvinde. De kommer med forskellige bekymringer: Bliver jeg som ung mor en taber, kan jeg klare det økonomisk, og går min kæreste fra mig? Det er jo en stor beslutning, som der også er mange myter forbundet med," siger han.

Selvom tilbuddet om samtalerne har været lovpligtigt i mere end 10 år, får samtalerne lige nu øget opmærksomhed som led i en indsats for, at den seksuelle sundhed fremmes, og at uønskede graviditeter og ikke mindst aborter undgås. Der er et politisk ønske fra blandt andre Kristendemokraterne om, at lægerne i stigende grad tilbyder samtalerne, og patienterne tager imod dem. Den seneste opgørelse fra 2006 viste for eksempel, at det kun var 18 procent af de abortsøgende, der modtog en samtale.

For at styrke rådgivningsindsatsen har Sundhedsstyrelsen nu ydet støtte til, at der i 2011 gennemføres kurser for læger, bliver lavet informationsmateriale om samtalerne og en kort vejledning til lægerne, der skal holde samtalerne.

Udarbejdelsen af vejledningen vil blive påbegyndt efter påske af Komiteen for Sundhedsoplysning i samarbejde med Dansk Selskab for Almen Medicin, der har nedsat en arbejdsgruppe bestående af praktiserende læger. Og vejledningen forventes at ligge klar til sommer, fortæller projektleder i Sundhedsstyrelsen, Niels Sandø.

"Læger er vant til at informere om et indgrebs beskaffenhed og risici, og mange har også erfaringer med at gennemføre støttesamtaler, men for at sikre ensartethed i rådgivningen, samt at samtaler berører de væsentligste bekymringsområder for kvinderne, bliver der udarbejdet en vejledning til lægerne. De fleste kvinder foretrækker at have samtalen med deres egen læge, og derfor skal landets læger være klædt ordentligt på til det. Læger kan naturligvis ikke være socialrådgivere, men så skal de hurtigt kunne forstå og afklare de bekymringer, personen har, og kunne sende vedkommende videre til den rette hjælp," siger han.

Ifølge praktiserende læge Lisbeth Vinzents, der er ansvarlig for de kurser, Lægeforeningen hidtil har tilbudt læger og praksispersonale i abortstøttesamtaler, er der fire emner i samtalen, personalet skal skoles i at tale med kvinderne om: Psykologiske forhold, økonomiske forhold, parforholdet og netværk i øvrigt.

For beslutningen om en abort eller ej handler ikke kun om kvindens følelser eller det fysiske indgreb, understreger Lisbeth Vinzents. Det er også vigtigt at få kvinden til at reflektere over, hvilke økonomiske forhold hun kan tilbyde barnet, hvilken betydning beslutningen vil have for det uddannelsesforløb, hun eventuelt står i, og hvilke personer i hendes netværk, der kan støtte hende.

"Men det vigtigste er, at man møder kvinden uden sine egne holdninger. Hendes beslutning er altid den rigtige, så det er den, man skal finde frem til," siger hun.

holtze@k.dk